Bartending for dummies

Publicerad av: Nellie Karlsson, 2022-05-12

Presenteras av:  

 

Strainer, shaker, tumbler och muddler… Svårt att hänga med i barsnacket? Inga problem! Med hjälp av vårt lexikon går du från drinkamatör till hyllad cocktailkreatör på nolltid.

Vi skakar och silar, mixar och garnerar. Blandar sockerlag, kokar sirap och kanderar apelsinskal. Toppar med handgjorda tonics och bättrar på med bitters. Ja, drinktrenden i Sverige idag är minst sagt stark. Och vi är många som önskar bemästra den ädla konsten att blanda riktigt bra drinkar.


Så hur går du tillväga? Första steget är att lära dig lingot. Som hjälp på traven har vi därför satt ihop en ordlista med några av bartenderns mest använda termer och favoritord. Ett läckert lexikon som garanterat får dig att briljera bakom baren – i alla fall verbalt.

 

BARTENDERLEXIKON från A – Ö

BArsked

Cocktailsked som används för att mixa, röra och skikta drinkar. En barsked har ofta ett långt skaft och en liten sked i ena änden. Detta för att kunna nå ner till botten av drinkglaset.

BITTER

Spritbaserad essens som smaksätts med kryddor eller örter. En av de mest välkända är Angostura Bitter som har en påtagligt kryddig och bitter smak. Används som smaksättare i klassiska drinkar som Whiskey Sour och Old Fashioned. 

BLANDGLAS

Glas eller kanna som används för att blanda drinkar smidigare och för att hälla upp drinken utan att söla.

COCKTAIL

En blandad drink med tre eller fler ingredienser. Drinken behöver varken innehålla olika spritsorter eller serveras i ett specifikt glas för att kallas cocktail. 

COCKTAILGLAS

Glas för rörda eller skakade drinkar utan is.

FIZZDRINK

Skummande eller bubblande drink som ofta innehåller någon form av sprit, ”sur” juice och sodavatten.

FIZZGLAS

Ett fizzglas är ett mindre highballglas för fizzdrinkar. Den släta insidan gör att fizzdrinkar inte skummar över när du häller upp. 

FLAMING DRINKS

Alkoholhaltiga drinkar som antänds och börjar brinna – det vill säga flamberas. Flamberingen påverkar sällan smaken på drinken, utan används som visuell effekt. 
 

FROSÉ

Frozen rosé – en drink där basen består av fryst rosévin.
 

GALOPP

Namn på en öl som serveras i ett vinglas om 12,5 centiliter. ”Galopp” syftar till att du tar ölen när du är på språng eller inte har tid att dricka en hel öl. 

GROGG

Drink som oftast innehåller två komponenter; någon form av sprit som blandas med ”groggvirke” i form av juice, soda, läsk eller liknande.

HIGHBALLGLAS

Populärt glas för longdrinkar/longdrinks. 

JIGGER

Engelska för måttkopp – verktyg som används för att mäta upp sprit eller annan dryck i drinkar. 
 

KLAR-IS

Särskild typ av is som blivit populär att använda till drinkar av olika slag. Klar-isen är inte bara rent estetiskt klarare och snyggare än ”vanlig” is. Den smälter också långsammare och innehåller inga aromer eller smakämnen.
 

longdrink

Drink som serveras i ett högt glas med minst 15 cl väska (totalt). Longdrinks serveras ofta på is och innehåller fler mixers än short drinks.

MIXERS

Alkoholfria drycker som du blandar drinkar med, såsom juice, läsk och vatten.

MIXOLOG

Annan term för bartender. En mixolog beskrivs ofta skapa ”drinkkemi", det vill säga molekylär mixologi.

MIXOLOGI

Annat namn för konsten att blanda drycker – bartending. 
 

MOCKTAIL

En mocktail är en alkolholfri cocktail. 
 

MUDDLA

Muddla betyder att du krossar något genom att stöta det i ett glas eller blandningskärl, vanligtvis socker, frukt eller örter. Tekniken görs i syfte att intensifiera drinkens aromer och utförs innan övriga ingredienser tillsätts. 

MUDDLARE

Bartenderns svar på en mortel. Genom att stöta dina färska örter, kryddor eller citrusskal med en muddlare frigörs aromerna och du får en mer intensiv smak i din drink.

NEAT

Namn för att beskriva drycker som avnjuts utan is eller vatten, det vill säga ”neat”. Några exempel är whisky, bourbon, brandy, cognac och sazerac.

NEATGLAS

Glasmodell som passar särskilt bra till sprit och drycker som avnjuts neat.

Nick and Nora 

Nick & Nora är en populär glasmodell på barer runt om i världen. Formen på kupan tvingar dig att luta huvudet bakåt när du dricker, vilket i sin tur gör att drycken landar mitt på tungan i stället för på tungspetsen. Det gör att glaset passar till drinkar med tydlig spritsmak, såsom Martini och Manhattan. 

NoLO

Samlingsnamn som beskriver drinkar/drycker utan, eller med väldigt lite alkohol.

On the rocks

Drinkar/drycker som serveras över is – krossad eller i stora iskuber. 

ROCKSGLAS

Glasmodell som används till drinkar/drycker som serveras ”on the rocks”. Rocksglaset är vanligt i drinksammanhang och kallas även för Old Fashioned-glas efter den populära whiskydrinken med samma namn.

RÖRD DRINK

Drink som ska röras, inte skakas. Transparenta drinkar, t.ex. Dry Martini, brukar vanligen röras.

Shaker

En shaker är ett vanligt redskap som används för att skaka drinkar. Vanligtvis i rostfritt stål.

SHORT DRINK

Drink som serveras i ett lågt glas. Ofta innehåller drinken mindre mixers än en longdrink, vilket gör att den upplevs som starkare.

SKAkad drink

En drink som skakats över is, i en shaker. 

SOCKERLAG

En blandning av vatten och socker som värms upp och löses upp. Används för att söta drinkar. 
 

SOUR

Ordet sour i drinkar syftar till att drinken innehåller en blandning av saft från citrusfrukt och sockerlag. Några kända ”sours” är Whiskey sour, Pisco sour och Amaretto sour. 
 

SOURGLAS

Glasmodell som används till sour-drinkar. 

STOPPER

Återförslutningskork till vin-, öl, läsk- och bubbelflaskor som hindrar drycken från att oxidera och håller den fräsch längre. 

STRAIGHT UP

Drink som skakas eller rörs över is och som därefter silats och serveras över is, i ett cocktailglas.

STRAINER

Engelska för ”drinksil”. En strainer används för att sila (strain) och hälla ut drinkar ur en shaker utan att isen följer med. 

TONIC

Populär dryck smaksatt med kinin. Används ofta som ingrediens i olika drinkar, inte minst tillsammans med gin i klassikern Gin & Tonic.

TOPPA

Ord som beskriver metoden att ”toppa upp” eller ”fylla upp” drinken.  

TORRSKAKA

En drink som torrskakas skakas i en shaker, utan is. 

TUMBLER

Glasmodell som ofta används för att servera whiskey eller short drinks. Ett tumbler-glas är ofta lågt och har en relativt tjock botten, utan stjälk eller fot. 

UPPFYLLNAD

Drycker som används för att toppa eller ”fylla upp” drinken, exempelvis sodavatten eller sockerdricka.

zero-waste-cocktail

Drink som tar vara på svinnet. Exempelvis kan en zero-waste-cocktail innehålla sirap gjord från överblivet rödvin och/eller garneras med gammalt torkat apelsinskal.

 

...

Vilken drink är du?

Djup som en Old Fashioned eller flörtig som en Cosmo – vilken drinkkaraktär är du? Gör vårt quiz för att ta reda på vilken drink som matchar med just din personlighet.

GÖR QUIZET

RELATERADE produkter

Liknande läsning