Biff Tataki, oxfilé på japanskt vis

Publicerad av: Lena Unger, 2016-04-07
Taggar:

Tataki är en populär japansk förrätt, som går att göra både på fisk- och nötkött. Tataki innebär att köttet snabbsteks på hög värme så att kärnan förblir ”rare”. Köttet skärs i tunna skivor och serveras ofta tillsammans med vårlök och ponzudressing. Fräscht, snabbt och enkelt!

Ingredienser

Biff tataki (förrätt, 8 portioner)
1 oxfilé
1 rödlök
4-5 vårlökar
1 citron
Ponzu, färdig eller hemmagjord 
Salt och peppar

Gör så här

Ta ut köttet ca 1 timme före tillagning och låt det bli rumstempererat. Skär ut mittenbiten (för instruktioner, se video nedan). Krydda rikligt på alla sidor med salt och nymalen svartpeppar.

Skär rödlök och salladslök i lövtunna skivor. Lägg i isbad. Då blir smaken mildare och du behåller lökens frasighet.

Förvärm en rostfri stekpanna. Stek oxfilén på hög värme i matolja ca 3 till 4 minuter per sida, så att utsidan blir krispig och insidan ”rare”. Låt därefter köttet vila i ca 10 minuter.

Lägg rödlöken på ett serveringsfat och lägg den tunt skivade oxfilén ovanpå. Garnera med vårlök och några skivor citron och ringla till sist ponzudressing över köttet. Färdigt att servera! 

SÅ STYCKAR DU OXFILÉ

I Globals knivskola lär Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, dig att putsa filén ren från fett och hinnor samt vad du bör tänka på när du portionerar köttet.

RELATERADE produkter

Liknande läsning