Gyoza med fläskfärs & chilidippsås

Publicerad av: Lena Unger, 2025-03-25
Taggar:

Kocken Louise Johansson bjuder på japanskt! Krispiga, färsfyllda gyozas med en krämig spetskålssallad och en sojasås med gochujang.

Gyoza är en japansk variant på dumplings, där knytena oftast steks på ena sidan och sedan ångas. Degen som används är tunnare än vanlig dumplingdeg och säljs i ark på asiatiska livs och i välsorterade mataffärer. Testa Louise Johanssons goda gyozarecept med en fyllning gjord på fläskfärs, salladslök, spetskål och ingefära.

Fredagsmys 2.0?

Ingredienser

Gyoza (4 portioner)

  • Fläskfärs
    400 g
  • Spetskål, finhackad
    2 dl
  • Salladslök, finstrimlad
    2 dl
  • Japansk soja
    0,5 dl
  • Färsk ingefära, finriven
    1 msk
  • Vitlöksklyftor, finrivna
    2 st
  • Sesamolja
    2 tsk
  • Strösocker
    1 msk
  • Salt
    1 tsk
  • Gyozaark, tinade
    28 st
  • Vatten
    1 dl
  • Rapsolja
    0,5 dl
  • Vatten, till ångning
    1,5 dl

Dippsås

  • Japansk soja
    0,5 dl
  • Mirin
    0,5 dl
  • Strösocker
    2 tsk
  • Sesamolja
    2 tsk
  • Salladslök, finstrimlad
    0,5 dl
  • Gochujang (alt 1 tsk gochugaru eller chiliflakes)
    2 tsk

Spetskålssallad

  • Spetskål, finstrimlad
    300 g
  • Japansk soja
    2 msk
  • Mirin
    1 msk
  • Lime, rivet skal och saft
    1 st
  • Majonnäs
    0,5 dl
  • Svarta sesamfrön
    1 msk

Gör så här

Dippsås

  • Blanda alla ingredienser till dippsåsen.

Spetskålssallad

  • Blanda spetskål, soja, mirin, limeskal, limesaft och majonnäs. Toppa med sesamfrön.

Gyoza

  • Blanda fläskfärs, spetskål, salladslök, japansk soja, ingefära, vitlök, sesamolja, strösocker och salt.

  • Lägg ut gyozaarken på en torr arbetsyta. Portionera ut fyllningen i mitten på arken, knappt en matsked per ark.

  • Fukta kanterna på gyozaarken, ca 5 st åt gången. Vik sedan över fyllningen och tryck ihop kanterna. Skapa veck genom att nypa degen längs kanten. Upprepa proceduren på resterande gyozaark.

  • Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme. Stek dina gyozas i ca 2 minuter, tills botten blir krispig.

  • Tillsätt vatten i pannan, sänk värmen och lägg på ett lock. Låt ånga ca 8–10 minuter, tills fyllningen är tillagad rakt igenom.

  • Ta av locket och höj återigen till medelvärme, så att resterande vätska förångas. När du fått tillbaka krispet på undersidan och dina gyozas lossnar från pannan är de helt klara.

  • Servera tillsammans med såsen och salladen.

Relaterade produkter

Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till att vi får samla in information om dig för olika ändamål, inklusive: funktionalitet, statistik och marknadsföring.