Gibrands Knivguide – Filékniven

Publicerad av: Sofia Rönnkvist, 2020-05-01

Presenteras av:  

 

Sebastian Gibrand, en av Sveriges bästa kockar, visar i sin knivguide hur du använder olika modeller på rätt sätt och går igenom vilka råvaror de passar för.

När det kommer till att hantera fisk är filékniven perfekt. Kniven har ett långsmalt blad som gör det enkelt att filéa fisk eller putsa kött. Bladet på kniven kan antingen vara styvt eller flexibelt, där det flexibla är mer följsamt och fördelaktigt när du ska ta bort skinnet på en fisk. I Sverige är det vanligare att använda flexibla filéknivar än i Japan, där de ofta föredrar ett styvt blad.


Det långsmala bladet gör att du kan lägga långa, precisa snitt. Den låga bladhöjden gör också att det går enklare att komma runt vid putsning eller hantering av fisk. Längden på knivarna kan variera en del, från cirka 16 till 27 centimeter, och passar för olika uppgifter och storlek på råvaror.

...

Filéknivar

Idén och initiativet till filékniven G-30 kommer från Sverige. Internationellt säljs kniven under beteckningen ”Swedish fillet”. Det säger något om hur viktig en filékniv är i uppsättningen i svenska hem!

Se Globals filéknivar

RELATERADE produkter

Liknande läsning