Vill du bli vass på knivslipning? Om det är någon som vet hur en slipsten ska dras så är det proffskocken Sebastian Gibrand. Här lär han ut sina bästa sliptips!
Även den vassaste kniven i lådan behöver hjälp för att hålla skärpan. Oftast räcker det med några drag över en skärpstav eller i en våtslip för att kniven ska bli vass igen. Men när den har blivit riktigt slö behöver du slipa om kniven för att få fram en ny egg. Då kommer Minosharps slipstenar in i bilden.
Se videon eller följ stegen nedan för att lära dig att slipa din kniv med slipsten.
Olika slipstenar
Minosharp har slipstenar i olika grovlekar, från 220 till 8000 kornstorlek. Ju lägre siffra och ju grövre sten, desto mer stål avverkas under slipningen. Välj en kombisten med en grov sida och en medelgrov sida när du ska slipa om din kniv.
Lägg i blöt
Lägg stenen i blöt innan du börjar slipa. Grova och medelgrova stenar ska ligga i vattenbad ca 15–20 minuter innan användning.
Rätt vinkel
Det är viktigt att hålla kniven i rätt vinkel när du slipar. Global och andra japanska knivar har en slipvinkel på mellan 10 och 15 grader. Det enklaste sättet att hitta vinkeln är att använda slipstödet, som levereras med slipstenen, som du fäster på bladet. Tänk bara på att stödet ska sitta parallellt med eggen, inte direkt mot knivens rygg.
Grov sten
När du har hittat rätt slipvinkel, ta ett stadigt grepp om kniven och lägg två fingrar längst fram på knivbladet. Dra kniven fram och tillbaka över slipstenen samtidigt som du trycker lätt med fingrarna på bladet. Se till att hela eggen kommer i kontakt med stenen när du slipar.
Fukta med vatten
Håll slipstenen fuktig genom att då och då droppa lite vatten på den. Skölj inte bort pulvret som bildas. Det hjälper till med slipningen.
Råegg
Efter ett tag kommer eggen på knivbladet att resa sig och bilda en kant, så kallad råegg. När du känner råeggen längs hela bladet är sidan färdigslipad. Vänd på kniven och slipa andra sidan.
Medelgrov sten
När du har slipat fram råeggen på båda sidor är det dags att byta till den medelgrova stenen. Upprepa samma teknik, men med lite mindre tryck på bladet. Slipa bladet tills du får en fin yta och ingen råegg finns kvar. Då är kniven färdigslipad. Om du vill polera eggen ytterligare kan du avsluta med en fin sten.
Gillar du att ta ut svängarna i din matlagning? Då kan det vara dags att utöka knivsamlingen. Här tipsar Sebastian Gibrand om några vassa knivmodeller att ha koll på.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.