Globals knivskola: Filéa plattfisk

Publicerad av: Lena Unger, 2017-07-11


Presenteras av:  


Glöm portionsbitarna i fiskdisken! Att köpa hel plattfisk är både trevligare för plånboken och för smaklökarna. I Globals knivskola lär Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, ut konsten att filéa stora och små plattfiskar.


Plattfiskar rensas på ett lite annorlunda sätt jämfört med andra fiskar. Men med rätt teknik och redskap är det inte så svårt. När du filéar rödspätta och andra mindre fiskar kan du få ut båda filéerna i ett stycke. För att komma över ryggbenet på ett smidigt sätt behöver du en flexibel kniv, gärna med ett smalt blad. Jimmi använder Globals nordiska filékniv som är speciellt framtagen för den svenska marknaden och vårt sätt att filéa. Till större plattfiskar, som till exempel piggvar och hälleflundra, föredrar han en filékniv med bredare blad.

...

Recepttips!

Ugnsbakad sjötunga med kapris & sallaslök
Plattfisk med smak av Medelhavet

Jens Dolks fiskpaket 
Ett härligt man-tager-vad-man-haver-recept som gör sig lika bra på spätta som torsk

Omnämnda produkter