Jordgubbstårta på burk

Publicerad av: Karin Cushing, 2013-09-16
Taggar:

Här bjuder vi på Louise Johanssons, Sveriges Mästerkock 2011, spännande dessertrecept. En dessert som är inspirerad av den klassiska tiramisun - fast med jordgubbar. Receptet går att använda hela året, byt ut jordgubbarna mot t ex plommon, rabarber, äpple, fikon eller ananas.

Ingredienser

(4 portioner)

Jordgubbskräm
1 msk torkade chiliflakes
1 kanelstång, krossad
1⁄2 liter jordgubbar, snoppade (spara några till garnering)
1 1⁄2 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk färskpressad citronsaft

Mascarponekräm
4 äggulor + 2 äggvitor
1 1⁄2 dl strösocker
250 g mascarponeost
2 msk koncentrerad flädersaft
1⁄2 dl mörk rom
1 msk koncentrerad f
flädersaft 1⁄2 dl vatten
8 savoiardikex

Gör så här

Lägg chiliflakes och kanelstång i en Zassehauskvarn och mal cirka 1/2 - 1 tsk i en kastrull (beroende på hur stark jordgubbskräm du vill ha) (resterande kryddor i kvarnen kan du t ex använda till kyckling eller fläskkött som rub till grillningen). Koka upp tillsammans med resterande ingredienser till jordgubbskrämen i cirka 5 minuter under omrörning. Skumma av under tiden. Låt svalna och ställ in i kylskåp.

Vispa äggulor och socker krämigt och poröst i cirka 5 minuter med elvisp eller bakmaskin. Tillsätt mascarponeosten och vispa i ytterligare 3 minuter. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner i mascarponekrämen tillsammans med flädersaften.

Blanda mörk rom, flädersaft och vatten i en vid skål.

Lägg lite jordgubbskräm i botten av fyra serveringsburkar (alternativt portionsformar eller glas), fyll på med en sked mascarponekräm. Bryt savoiardikexen på mitten och doppa ett i taget i romblandningen, på båda sidorna, och tryck försiktigt ner i krämen. Fyll på med ett lager jordgubbskräm och avsluta med mascarponekräm. Garnera med en jordgubbe.

Relaterade produkter

Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till att vi får samla in information om dig för olika ändamål, inklusive: funktionalitet, statistik och marknadsföring.