Jordgubbstårta på burk

Publicerad av: Karin Cushing, 2013-09-16
Taggar:

Här bjuder vi på Louise Johanssons, Sveriges Mästerkock 2011, spännande dessertrecept. En dessert som är inspirerad av den klassiska tiramisun - fast med jordgubbar. Receptet går att använda hela året, byt ut jordgubbarna mot t ex plommon, rabarber, äpple, fikon eller ananas.

Ingredienser

(4 portioner)

Jordgubbskräm
1 msk torkade chiliflakes
1 kanelstång, krossad
1⁄2 liter jordgubbar, snoppade (spara några till garnering)
1 1⁄2 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk färskpressad citronsaft

Mascarponekräm
4 äggulor + 2 äggvitor
1 1⁄2 dl strösocker
250 g mascarponeost
2 msk koncentrerad flädersaft
1⁄2 dl mörk rom
1 msk koncentrerad f
flädersaft 1⁄2 dl vatten
8 savoiardikex

Gör så här

Lägg chiliflakes och kanelstång i en Zassehauskvarn och mal cirka 1/2 - 1 tsk i en kastrull (beroende på hur stark jordgubbskräm du vill ha) (resterande kryddor i kvarnen kan du t ex använda till kyckling eller fläskkött som rub till grillningen). Koka upp tillsammans med resterande ingredienser till jordgubbskrämen i cirka 5 minuter under omrörning. Skumma av under tiden. Låt svalna och ställ in i kylskåp.

Vispa äggulor och socker krämigt och poröst i cirka 5 minuter med elvisp eller bakmaskin. Tillsätt mascarponeosten och vispa i ytterligare 3 minuter. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner i mascarponekrämen tillsammans med flädersaften.

Blanda mörk rom, flädersaft och vatten i en vid skål.

Lägg lite jordgubbskräm i botten av fyra serveringsburkar (alternativt portionsformar eller glas), fyll på med en sked mascarponekräm. Bryt savoiardikexen på mitten och doppa ett i taget i romblandningen, på båda sidorna, och tryck försiktigt ner i krämen. Fyll på med ett lager jordgubbskräm och avsluta med mascarponekräm. Garnera med en jordgubbe.

Relaterade produkter