Det är lätt att tro att denna rätt kommer från norra Sverige och att det var något som samerna en gång började tillaga. Det är dock helt fel. Dåtida vagabonder var sjömän som tog med sig världens mattraditioner till Sverige. Från början kommer lapskojs (även kallad lobscouse) från England och innehåller där oftast kött och grönsaker.
Hur som helst så är denna variant jättesmaskig med buljong och kött från ren. Bakom receptet står Ekokockarna Ulrika och Carina Brydling.
Ingredienser
4 portioner
4 dl renbuljong
150 g smör
1 st liten gul lök
400 g kokt renkött från renlägg
900 g mandelpotatis
1 dl plockad färsk dill
salt och nymald svartpeppar
div färska örter till garnering
Betor i ättikslag
2 st stora rödbetor
2 st stora gulbetor
½ dl ättika
1 dl socker
1 ½ dl vatten
½ msk dillfrö
Gör så här
Skala och finhacka löken. Värm renbuljong, smör, lök och renkött i en kastrull.
Skala och koka mandelpotatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen och vänd i den varma buljongen med kött, lök och smör. Smaka av med salt och svartpeppar.
Hacka dillen och vänd i då det är dags att servera. Garnera med ättiksinlagda betor och plockade färska örter.
Betor i ättikslag: Skala och tärna betorna a la brunoise. Koka en lag av ättika, socker, vatten och dillfrö. Lägg i betorna i lagen och koka dem mjuka. Låt allt svalna.
Tips! Om du vill bevara färgen på gulbetorna, dela upp lagen och koka betorna var för sig.