Matilda Klarqvist – Sveriges Mästerkock 2025

Publicerad av: Nellie Karlsson, 2025-06-04

Hon kallas "Queen Green". Lär känna vinnaren av Sveriges Mästerkock 2025 – Matilda Klarqvist!

Mästerkocksvinnaren Matilda Klarqvist har gjort sig ett namn som "Queen Green", tack vare sin kärlek till vegetariska rätter. Men hennes matresa började långt innan hon klev in i tv-studion. I barndomshemmet var köket den naturliga samlingsplatsen – och det var också där Matilda fann sin passion för matlagning.

Vart kommer ditt intresse för mat ifrån?

– Från början kommer det nog från min mamma. Det är kanske ett tråkigt svar, men så är det. Jag är uppvuxen i en stor familj och har många syskon. Så ville du umgås med mamma så fick du vara i köket; kavla upp ärmarna och hjälpa till. 

Var det något särskilt hon lagade?

– Egentligen inte. Hon lagade mycket från grunden, ofta något tomatbaserat. Men framför allt experimenterade hon. Hon var aldrig rädd för att misslyckas, utan testade sig fram med kryddor, råvaror och smakkombinationer.

Nyfikenheten i köket har Matilda burit med sig sedan dess. Men det var först under det hon själv kallar "den klassiska trettioårskrisen" som hon tog steget att söka till Sveriges Mästerkock. 

– Jag var lite vilse. Letade efter meningen med livet och så, det där klassiska. Då en dag bestämde jag mig: "Nej, nu ska jag ta tag i och göra det där jag alltid pratat om att jag vill göra". Sveriges Mästerkock var en sådan sak. Jag älskar att laga mat – och att tävla. Så jag kände bara: "Nu kör jag"!

Det som först var en punkt på en personlig krislista utvecklades snabbt till något annat. Vecka efter vecka tog sig Matilda vidare genom tävlingens utmaningar – och till sist stod hon som vinnare. Med titeln Sveriges Mästerkock 2025 i handen och, kanske ännu viktigare, ett nyvunnet självförtroende i bagaget.

– Det jag tog med mig ifrån Mästerkocken var framför allt en känsla av trygghet. Jag tror att det var kulmen på krisen – eller kanske slutet på den. Inte för att jag nu vet exakt vad jag vill göra, eller att jag måste bli kock. Men det blev en vändpunkt. Ett bevis för mig själv att saker faktiskt är möjliga. Det är så himla klyschigt, men det är ändå något jag verkligen vill skicka med: "Fan, kör bara"!  Det värsta som kan hända är att det inte går och då får du testa något annat.

Som en del av vinsten i Sveriges Mästerkock har Matilda fått ge ut sin egen kokbok. Boken, som heter just Queen Green, är en vegetarisk receptsamling och hennes personliga hyllning till hjältarna i grönsaksdisken. 

Vilken grönsak levererar alltid?

– Kålrot! Helt klart. En totalt underskattad grönsak. De flesta tänker bara på rotmos, men den är fantastisk. Jag älskar att käka den rå.

Och om du tillagar den?

– Då skulle jag göra en kålrotstartar. Du tar en halv kålrot som du river och sedan steker hårt i olivolja. Då släpper stärkelsen och kålroten blir sådär seg och god. Sedan picklar jag andra halvan i lite äppelcidervinäger, citron och honung. Servera tillsammans med klassiska tartartillbehör, så har du en otroligt god förrätt! 

När det kommer till köksprylar, vad finns det där för favoriter?

– En bra kniv är allt! Sedan älskar jag mandolinen, den är viktig. Och så en slickepott. 

QUEEN GREEN

Psst! Vill du testa Matildas kålrotstartar eller inspireras av fler vegetariska rätter? Då ska du spana in hennes kokbok ”Queen Green”. 

Relaterade produkter