Det som först var en punkt på en personlig krislista utvecklades snabbt till något annat. Vecka efter vecka tog sig Matilda vidare genom tävlingens utmaningar – och till sist stod hon som vinnare. Med titeln Sveriges Mästerkock 2025 i handen och, kanske ännu viktigare, ett nyvunnet självförtroende i bagaget.
– Det jag tog med mig ifrån Mästerkocken var framför allt en känsla av trygghet. Jag tror att det var kulmen på krisen – eller kanske slutet på den. Inte för att jag nu vet exakt vad jag vill göra, eller att jag måste bli kock. Men det blev en vändpunkt. Ett bevis för mig själv att saker faktiskt är möjliga. Det är så himla klyschigt, men det är ändå något jag verkligen vill skicka med: "Fan, kör bara"! Det värsta som kan hända är att det inte går och då får du testa något annat.
Som en del av vinsten i Sveriges Mästerkock har Matilda fått ge ut sin egen kokbok. Boken, som heter just Queen Green, är en vegetarisk receptsamling och hennes personliga hyllning till hjältarna i grönsaksdisken.
Vilken grönsak levererar alltid?
– Kålrot! Helt klart. En totalt underskattad grönsak. De flesta tänker bara på rotmos, men den är fantastisk. Jag älskar att käka den rå.
Och om du tillagar den?
– Då skulle jag göra en kålrotstartar. Du tar en halv kålrot som du river och sedan steker hårt i olivolja. Då släpper stärkelsen och kålroten blir sådär seg och god. Sedan picklar jag andra halvan i lite äppelcidervinäger, citron och honung. Servera tillsammans med klassiska tartartillbehör, så har du en otroligt god förrätt!
När det kommer till köksprylar, vad finns det där för favoriter?
– En bra kniv är allt! Sedan älskar jag mandolinen, den är viktig. Och så en slickepott.