Blogg
Tess Medina – Sveriges Mästerkock 2024
Sveriges Mästerkock 2024 heter Tess Medina. Ta chansen att lära känna Tess bättre i vår vinnarintervju!
Publicerad av Lena Unger 2024-05-17David Kringlund – ambassadör för Cocktail Club
2011 vann han bartender-VM. Idag driver han en av Sveriges största Youtubekanaler inom dryck och drinkar. Lär känna vår nya ambassadör David Kringlund!
Publicerad av Lena Unger 2024-01-31Jessies guide till klimatsmart mat
Små förändringar kan göra stor skillnad – särskilt när det gäller dina matval. Det menar Jessie Sommarström, som i sin nya kokbok bjuder på klimatsmart vardagsmat för hela familjen.
Publicerad av Nellie Karlsson 2023-11-30Caveman cooking
Hur bra koll har du på caveman cooking? Det vill säga matlagning över öppen eld. Troligtvis inte lika bra som Erik Brännström – också känd som ”Den vilda kocken”.
Publicerad av Nellie Karlsson 2023-11-02Louise på Grötö
Zassenhaus ambassadör Louise Johansson vann Sveriges mästerkock 2011 och Kockarnas kamp 2022. Följ med till Grötö och ta chansen att lära känna Louise bättre!
Publicerad av Lena Unger 2023-09-19Vilda drinkar
Från skog till krog. Bella Porcile är cocktailkreatören som blandar drinkar på vad naturen har att erbjuda. Vi träffar henne i skogen i Tallkrogen, söder om Stockholm.
Publicerad av Nellie Karlsson 2023-09-04Möt Nazuk Turdieva – Sveriges Mästerkock 2023
I våras tog Nazuk Turdieva hem segern i Sveriges Mästerkock 2023. Vi träffade den matglada norrlänningen för att prata tävling, kokböcker och framtidsdrömmar. Med mera!
Publicerad av Nellie Karlsson 2023-07-06 22:00:00Dille på Dill
Mannen, myten, legenden – islänningen. Gunnar Karl Gíslasson är en riktig pionjär inom isländsk gastronomi. Vi träffar honom på kritikerrosade restaurang DILL i Reykjavik.
Publicerad av Nellie Karlsson 2023-06-16 22:00:00Sur haj & glada kockar
Vulkaniska vyer – och menyer? Tillsammans med några av Sveriges främsta kockar tog vi oss över norra Atlanten för en gastronomisk inspirationsresa.
Publicerad av Nellie Karlsson 2023-03-22 23:00:00Hållbart från havet
Från de lokalt fångade ostronen till inredningen och ledarskapet. På Vrå har Sofia B Olsson skapat ett universum som genomsyras av hållbarhet – en vision hon vill sprida till hela restaurangbranschen...
Publicerad av Frida Dam Bergstedt 2023-02-05 23:00:00Sundqvist möter Sveriges Mästerkock 2022
Sveriges Mästerkock 2022 heter Adam Thulin. Här bjuder vi både på en vinnarintervju och ett recept från hans nya kokbok.
Publicerad av Åsa Hendberg 2022-08-29Glass i stora lass
Trenden med hantverksglass har kommit till Sverige för att stanna. Vi gör en rundresa i landet och besöker några av Sveriges bästa glassbarer.
Publicerad av Lena Unger 2022-05-20Ai bakar kawaii
Ai Ventura var först med att introducera japanska bakverk i Sverige. Nu tar hon nästa steg – och låter oss smaka på sötsaker från hela Östasien.
Publicerad av Lena Unger 2022-04-215 snabba med Seb Pettersson
En sockerbagare i staden, tillika stjärnkonditor på taket! Vi har ställt fem snabba frågor till Sebastian Pettersson.
Publicerad av Lena Unger 2022-02-11Kock på TikTok
Kock, på TikTok? Vi har besökt TikTok-stjärnan Astrid Nordin – en av Sveriges största matkreatörer på sociala medier.
Publicerad av Nellie Karlsson 2022-01-07Där pepparn växer
Blir köttbullar godare tillsammans med chilisås? Javisst. I alla fall om du frågar Sakura Holmqvist. Sakura är kvinnan bakom Sveriges största chiliodling.
Publicerad av Lena Unger 2021-09-15Florencia on fire
Hon har meriter från stjärnkrogar i Sverige och utomlands. Hösten 2020 rörde hon om i grytan i Kockarnas kamp. Vi lär känna proffskocken Florencia Abella.
Publicerad av Lena Unger 2021-09-08Mannen som brinner för is
Det började med en liten ismaskin för hemmabruk. Idag levererar Sebastian Solstad Törnell is till barer runt om i hela Sverige. Häng med oss på ett besök i Sebastians isfabrik!
Publicerad av Lena Unger 2021-06-19Sundqvist möter Sveriges Mästerkock 2021
Sveriges Mästerkock 2021 heter Christin Kashou. Här bjuder vi både på en vinnarintervju och ett recept från hennes nya kokbok.
Publicerad av Nellie Karlsson 2021-05-21Frida i sitt rätta element
Ute är det nya inne – i alla fall när det gäller matlagning. Men vilket är det bästa utflyktsreceptet och vad bör finnas i packningen? Proffskocken Frida Ronge har svaret.
Publicerad av Lena Unger 2021-05-19Filip fixar framtidsmat
Idag är det stekhett med mat på YouTube. Men för Filip Poon har det varit det länge. Det var på YouTube som hans intresse för matlagning först väcktes.
Publicerad av Lena Unger 2021-03-19Kockarna runt runda bordet
Restriktioner, varsel och uteblivna gäster – coronapandemin har kastat om spelplanen för Sveriges restaurangbransch. Tre av våra ambassadörer berättar om hur de har drabbats.
Publicerad av Lena Unger 2021-01-05Många järn i elden hos Mugwort
Från en grill i trädgården till SM- och EM-guld i BBQ-sås. Mugwort BBQ-shack har en krokig historia, som får mängder med grillintresserade att vallfärda till ett industriområde i Gråbo utanför Götebor...
Publicerad av Sofia Rönnkvist 2020-05-28Sundqvist möter Sveriges Mästerkock 2020
Från speltestare i Madrid till guldmedalj i Sveriges Mästerkock. Vi har träffat Sofia Henriksson!
Publicerad av Sofia Rönnkvist 2020-05-14Ett hållbart samarbete
Paul Svensson och Tareq Taylors vision om en kombinerad restaurang och lanthandel med fokus på hållbar konsumtion och närodlade råvaror har blivit verklighet i Paul Taylor Lanthandel.
Publicerad av Nellie Karlsson 2020-03-09Quality time med Sebastian Gibrand
Sveriges representant i Bocuse d’Or, Nobelkock och vinnare av Kockarnas kamp 2019. Möt Sebastian Gibrand – Globals nya ambassadör.
Publicerad av Lena Unger 2020-01-08Fusion eller confusion?
De flesta förknippar nog Erik Videgård med smaker från Japan och Kina. På sin nya krog har han även blandat in Peru i mixen.
Publicerad av Lena Unger 2019-09-30Filip är ambassadör för Benriner
Ni känner säkert igen honom från TV-rutan? Benriners nya ambassadör Filip Poon slog igenom i Sveriges Mästerkock 2015.
Publicerad av Karin Cushing 2019-09-19Japanska bakverk
Hon drömmer om att japanska bakverk ska få en naturlig plats på svenska fikabord. Vi har träffat den japanska konditorn Ai Ventura.
Publicerad av Lena Unger 2019-09-05Sveriges Mästerkock 2019 bytte hammaren mot kockkniv
Sveriges mästerkock 2019 heter Gabriel Jansson. Vi mötte honom för att prata knivar, stekpannor och andra redskap som en mästerkock kan behöva.
Publicerad av Karin Cushing 2019-04-12No thyme to waste
Utgången mjölk, fläckig frukt och spruckna tomater. Grunden till en avsmakningsmeny? Ja, i alla fall om du frågar kocken Paul Svensson.
Publicerad av Lena Unger 2019-03-12Kock – ett framtidsyrke
Trots ett ökat intresse för matlagning har Sveriges restaurangutbildningar svårt att fylla sina platser. Varför är det egentligen så?
Publicerad av Karin Cushing 2019-03-08Möt våra ambassadörer
Kvalitet a och o för oss på Sundqvist. För att kunna kvalitetssäkra alla våra produkter har vi ett nära samarbete med Sveriges kock- och restaurangelit.
Publicerad av Lena Unger 2019-02-06Fredrik Eriksson öppnar nytt på Nationalmuseum
Han är en av Sveriges mest erfarna och inflytelserika kockar. Nu öppnar Fredrik Eriksson sin tredje restaurang – i Stockholms Nationalmuseum.
Publicerad av Karin Cushing 2018-10-11Permanent produktplacering
Vi följer med kocken Fredrik Malmstedt till Gotland, där han förevigar favoritkvarnen – en Zassenhaus München – på sin högra vad.
Publicerad av Karin Cushing 2018-09-12I rymden kan ingen höra dig ysta
Hon lämnade en karriär som rymdforskare för att skaffa getter och öppna eget mejeri. Idag ystar hon ost till Stockholms Michelinkrogar. Vi besöker Marie Backrud Ivgren på Löfsta Herrgårdsmejeri norr o...
Publicerad av Lena Unger 2018-08-16Konsten att slå rot
Tre och en halv mil utanför Visby, långt ute på landet i Norrlanda, ligger en liten gård. Här har Luqaz Ottosson slagit rot – i dubbel bemärkelse.
Publicerad av Karin Cushing 2018-06-20Erik Hammar – Sveriges Mästerkock
Erik Hammar tog hem segern i Sveriges mästerkock 2018. Vi har träffat Erik och pratat tävlingsnerver, matminnen och framtidsplaner.
Publicerad av Lena Unger 2018-05-21Quality time med Stefan Karlsson
Stefan Karlsson är en sann matinspiratör. Japan är ett land som Stefan inspireras mycket av – både när det gäller mat och hantverk.
Publicerad av Lena Unger 2017-09-03Sjögren på skäret
Vinsten i Årets Kock 2015 gav honom motivation till att driva något eget. Vi besöker Thomas Sjögren och hans krogsatsning på Smögenbryggan.
Publicerad av Lena Unger 2017-08-31Från källan till källaren
Vi träffar sommelieren Maya Samuelsson i Stockholm för att vi ska få följa henne till några av hennes smultronställen under en dag.
Publicerad av Karin Cushing 2017-06-19Klara Lind - Sveriges mästerkock
När Klara vann Sveriges Mästerkock var det många av hennes tidigare kollegor som var förvånade över att hon kunde laga så bra mat.
Publicerad av Karin Cushing 2017-04-04Året som Sveriges Mästerkock
TV-programmet Sveriges Mästerkock är inne i slutklämmen och det är snart ett år sedan Catarina König fick titeln Sveriges Mästerkock 2016.
Publicerad av Karin Cushing 2017-03-23Quality time med Frida i Japan
Som liten tjej sa Frida Ronge att hon skulle bo i Japan när hon blev stor, redan då var fascinationen stark för landet i öst.
Publicerad av Anna-Karin Boije 2016-05-10Året som Sveriges Mästerkock
Sandra Mastio vann Sveriges Mästerkock 2015. Hon hade aldrig kunnat föreställa sig hur annorlunda året efteråt skulle bli.
Publicerad av Karin Cushing 2016-04-05Året som Årets Kock
2015 vann Thomas Sjögren Årets Kock och nu är det första året med den hedersamma titeln fullbordat.
Publicerad av Karin Cushing 2016-01-25Quality time i Japan
Sundqvists ambassadörer Frida Ronge, Edin Dzemat, Stefan Karlsson och Robert Sandberg, utforskar Japan i samband med besök hos Yaxell, Global, och Tamahagane.
Publicerad av Anna-Karin Boije 2015-10-20En stjärna på Bar himmel
Vi besöker Stefan Karlsson, krögare och tamahaganeambassadör, och pratar om hans senaste kror; Bar himmel.
Publicerad av Anna-Karin Boije 2015-06-11Eko-logiskt val för kocksystrarna
Signifikant för Ulrika och Carina Brydling är att de värnar extra mycket om ekologiska råvaror och begreppet” hållbar måltid” är deras signum
Publicerad av Karin Cushing 2015-04-28På turné med en riskokare
För Frida Ronge kommer alltid kvalitet i första hand. I sitt kök jobbar hon med japanska smaker men med svenska råvaror.
Publicerad av Karin Cushing 2015-03-11Årets Kock 2015 på besök!
Thomas Sjögren vann Årets Kock 2015 och det innebär att han får komma till Sundqvist och välja ut några av sina favoritprodukter.
Publicerad av Karin Cushing 2015-02-19Från mackor till mästerkock
Uppväxt på mackor och pommes tog hon sig hela vägen från audition till finalen och vann Sveriges Mästerkock 2015. Nu är det dags att lära känna Sveriges nya Mästerkock!
Publicerad av Karin Cushing 2015-01-23Guldfavorit med vilja av stål
Den stora finalen i det som kallas mattävlingarnas VM för enskilda kockar går av stapeln den 27-28 januari i Lyon och för Tommy är siktet är ställt på guld.
Publicerad av Anna-Karin Boije 2015-01-23Jens Dolk - En eldsjäl med skruv
Hans kärlek till mat och dryck har också lett till att han har gett ut sju böcker om vin och skrivit ibland annat Svenska Dagbladets vinspalt varje vecka. Själv vill han kalla sig för kypare.
Publicerad av Anna-Karin Boije 2015-01-23Mästerkocken som går all in!
Jennie Walldén vann Sveriges Mästerkock 2013. Det som är signifikativt för Jennie är att vad hon än gör så går hon all in och det har tagit henne med på en spännande resa.
Publicerad av Karin Cushing 2014-10-23Svart bälte i sushi
Pontus Johansson som driver sushirestaurangen Saiko i Malmö är den förste svensken som tagit svart bälte i Sushi!
Publicerad av Karin Cushing 2014-10-23Louises höstfavoriter
Med tända ljus, ett gott glas rött, grytan puttrande på spisen och med Louise höstfavoriter i köket kan det inte bli annat än en matlagningsglad höst!
Publicerad av Karin Cushing 2014-09-17Adrian - Ung Mästerkock!
Man kan inte låta bli att imponeras över de unga kockar, i åldrarna 8-12 år, som deltar i TV4s tävling Sveriges yngsta mästerkock och lagar mat som vilken professionell kock som helst.
Publicerad av Karin Cushing 2014-06-04Vårt hopp i Nordiska Mästerskapen
Fredrik Andersson från Svenska Kocklandslaget representerar han Sverige i de Nordiska Mästerskapen i matlagning som hålls i Danmark den 18 mars.
Publicerad av Karin Cushing 2014-03-17