Nordisk sushibowl med räkor och sojamarinerade ägg
Presenteras av:
En Chirashi Sushi – med nordiska smaker! I vår sushiskola visar kocken Frida Ronge hur hon gör en japansk klassiker med typiskt nordiska råvaror.
Färska räkor, pepparrot, gröna ärtor, dill och ett sojamarinerat ägg – i en skål tillsammans med traditionella japanska smaker och svart ris. Frida Ronge visar att det är enkelt att laga spännande och riktigt god mat.
INGREDIENSER
Nordisk sushibowl
(2 portioner)
3 dl kokt råris eller svart ris
200 g skalade räkor
½ ark nori
2 dl gröna ärtor
2 msk riven pepparrot
2 sojamarinerade ägg, se recept nedan
2 msk kålrotsgari
2 msk furikake, alternativt rostade sesamfrön
Några kvistar dill eller myntablad
Dressing
½ dl japansk soja
½ msk riven ingefära
1 pressad lime
½ tsk sesamolja
1 schalottenlök, finhackad

GÖR SÅ HÄR
Bowl
Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen.
Lägg riset i en djup skål. Dela äggen och lägg tillsammans med resten av ingredienserna i två skålar. Riv över färsk pepparrot och toppa med sesamfrön.
Dressing
Hacka schalottenlöken och riv ingefäran. Blanda sedan alla ingredienserna i en skål.
Sojamarinerade ägg
Koka normalstora ägg 6 ½ minut. Spola äggen i kallt vatten och skala dem.
Blanda mirin, soja och vatten. Lägg äggen i marinaden och låt marinera 24 timmar.
Tips!
Om du vill göra fler ägg än vad du tänkt äta samma dag kan du addera ca 5 dl vatten efter 24 timmar i marinaden. Då håller äggen längre och blir inte för salta.