Ramenskola – Shoyu ramen med krispigt sidfläsk

Publicerad av: Lena Unger, 2020-12-03
Taggar:

 

Färska nudlar, smakrik buljong och krispigt sidfläsk. I det här receptet blir klassisk snabbmat till lyxig bjudmat! 

I Japan finns det lika många ramenrecept som det finns invånare. Denna populära nudelsoppa går att variera efter såväl plånbok som smak och skafferi. En klassiker är shoyu ramen, där ramensoppan smaksätts med en sojabaserad sås (shoyu betyder soja på japanska). Här har vi lyxat till det och toppat soppan med några skivor långkokt sidfläsk. Kombinationen av krispigt fläsk, rykande het buljong, krämigt ägg och nyhackad salladslök ger en magisk mix av texturer och smaker.

Måste upplevas! 

INGREDIENSER

(4 portioner)

Soppa
2 l vatten
2 tsk dashipulver
1,5 tärningar kycklingbuljong
Ramennudlar, färska

Lökolja
5 cm ingefära, finhackad
4–6 st salladslökar, finhackade
1,5 dl rapsolja

Sojasås
1 dl japansk soja
2 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk mirin

Sidfläsk
0,5 msk rapsolja
200 g sidfläsk
1 dl sake
1 dl japansk soja
2 dl vatten
2 tsk socker
2 st salladslökar, i bitar
5 cm ingefära, i bitar

Övrig topping
4 st salladslökar, finhackade
4 st noriark
2 st ägg, löskokta
Shichimi togarashi eller chiliflakes

...

Gör så här

...

Sidfläsk: Stek fläsket krispigt i olja. Lägg åt sidan. Värm upp soja i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt sake, vatten och socker. Rör om. Lägg i salladslök och ingefära. Avsluta med det stekta fläsket. Täck pannan med lock eller aluminiumfolie och låt sjuda i minst 1 timme.

...

Sojasås: Blanda soja, salt, socker och mirin i en skål. Ställ åt sidan.

...

Lökolja: Hetta upp olja i en stekpanna på hög värme. Lägg i salladslök och ingefära. Låt fräsa någon minut. Ställ åt sidan.

...

Soppa: Koka upp vatten, dashipulver och kycklingbuljong. Sänk värmen och låt soppan sjuda lätt medan du kokar nudlarna och förbereder toppingen.
 

...

Topping: Skär köttet i centimetertjocka skivor. Hacka salladslöken. Dela äggen.

...

Servera: Fördela sojasåsen i fyra djupa tallrikar. Fyll på med lökolja och därefter soppa. Rör runt. Lägg i kokta nudlar, stekt sidfläsk och en löskokt ägghalva. Avsluta med lite salladslök och chiliflakes.

RELATERade PRODUKTER

LIKNANDE LÄSNING