Klassiska såser kan verka komplicerade, men när du lyckas kommer de att ta dina rätter till nästa nivå. Lär dig sätta teknikerna som ett proffs i vår såsskola tillsammans med Thomas Sjögren, Årets Kock 2015. Han tar dig igenom folkkära recept som gräddsås, bearnaise och rödvinssås.
Beurre blanc är den klassiska franska smörsåsen att servera till fisk och skaldjur. Det viktiga att komma ihåg med en beurre blanc är att den ska vara just vit eller ljusgul, vilket är vad blanc betyder, så svetta löken försiktigt. Dessutom går den att smaksätta lite hur du vill. Thomas Sjögren avslutar sin beurre blanc med gräslök och citron, men lite rom är inte en dålig idé heller – speciellt om du ska servera din smörsås till fisk som torskrygg eller lax.
Ingredienser
(4 portioner)
Matolja
3 st schalottenlökar
4 vitpepparkorn
0,5 dl vitvinsvinäger
2 dl torrt vitt vin
200 g smör
Salt
2 msk finskuren gräslök
Citronzest
Gör så här
Hacka schalottenlöken fint och tärna ditt smör. Svetta sedan schalottenlöken i lite olja tillsammans med pepparkornen. Häll i det vita vinet och vinägern när löken blivit mjuk men inte fått någon färg.
Låt reducera tills ungefär hälften av vätskan kvarstår. Sila av till en annan sauteuse och salta försiktigt, det hjälper smöret att bindas i såsen.
Ha en låg värme på spisen. Tillsätt det rumsvarma tärnade smöret gradvis medan du vispar. Försök hålla såsen runt 80 grader i detta moment, annars kan den spricka. En skvätt grädde kan hjälpa till att binda såsen enklare om den skär sig.
När du är nöjd med konsistensen drar du pannan från värmen. Förbered behållaren du ska servera såsen ur med din smaksättning, som gräslök och citronzest. Sila över smörsåsen till smaksättningen, rör runt och servera.

Sauteuse – Grunden till en bra sås
Sauteusen har en välvd insida utan skarpa kanter. Det gör att du kommer åt att röra längs hela botten, vilket i sin tur minskar risken för att såsen bränns vid.
LÄS MER
Smörsås till fisk
Testa att laga Thomas Sjögrens recept på torskrygg med blomkålscrème som serveras med just en god smörsås. Variera såsen med smaksättningar som du tycker om!
Till receptet