Scanpans såsskola – Gräddsås

Publicerad av: Sofia Rönnkvist, 2020-10-26
Taggar:



Presenteras av:  


Klassiska såser kan verka komplicerade, men när du lyckas kommer de att ta dina rätter till nästa nivå. Lär dig sätta teknikerna som ett proffs i vår såsskola tillsammans med Thomas Sjögren, Årets Kock 2015. Han tar dig igenom folkkära recept som gräddsås, bearnaise och rödvinssås.


Gräddsås, även känd som brunsås, är en trogen följeslagare till allt som kan klassas som svensk husmanskost. Den milda såsen har sin mest givna plats på en tallrik med köttbullar och potatismos, men funkar också bra till kyckling eller kålpudding. Här visar kocken Thomas Sjögren hur du enkelt lyckas med din egen hemlagade gräddsås.

Ingredienser

(4 portioner)

2 dl grädde
2 dl kalvfond
0,5 st citron
1 tsk japansk soja
1 msk svartavinbärsgelé
Salt
Svartpeppar

Gör så här

Koka upp kalvfonden i en kastrull eller sauteuse.

Häll i grädde och soja när fonden kokat upp. Smaka av med lite citron.

Låt koka upp under omrörning. Koka tills såsen fått en krämig konsistens.

Lägg i svartvinbärsgelén och salta och peppra efter smak. Justera med mer gelé och citron om nödvändigt. Servera i en liten kastrull.

Omnämnda produkter

Liknande läsning