En djupdykning i japanskt vin

Publicerad av: Lena Unger, 2025-09-12

Du har säkert hört talas om japansk öl och sake, men hur är det med japanskt vin? Vi tittar närmare på tre populära druvor tillsammans med vinexperten Maya Samuelsson.

Sa du japanskt vin? Ja, visst låter det som en nyhet. Men faktum är att japansk vinproduktion har en månghundraårig historia och det äldsta vineriet grundades redan på 1800-talet. Även om Japan traditionellt sett är mer känt för sake, öl och whiskey, har intresset för landets viner ökat markant på senare år. Vinflaskorna blir allt fler och finns numera att beställa på restauranger runt om i världen.

Trots det unika klimatet, med hög nederbörd och luftfuktighet, har Japans vinmakare lyckats skapa en helt egen vinkultur. Här experimenteras det flitigt med både klassiska, europeiska druvor och inhemska druvkorsningar. Allt för att få fram nya, bättre viner – och värdiga matchningar till landets delikata mat.

Här nedan presenterar vi tre populära druvor tillsammans med glas-, recepttips och omdömen från Maya Samuelsson.

Koshu

Koshu är en vitvinsdruva som främst odlas i Yamanashi-distriktet, men också i Hokkaido som är Japans trendigaste vindistrikt. Vinet är känt för sin enkla, friska stil med tydlig syra. Det passar utmärkt till sushi, sashimi, sallad och andra lätta maträtter.

Glastips: Riedel Veritas - Champagne Wine (känt som ”Koshuglaset” i Japan)
Recepttips: Frida Ronges sushi-tacos

Maya om Koshu: ”Det vanligaste vinet, i alla fall att exportera. Frukt- och syradrivet med toner av lime, passionsfrukt och vitpersika. Kan beskrivas som en blandning mellan Albariño och Sauvignon Blanc.”

Muscat Bailey A

Muscat Bailey A är en hybrid mellan druvorna Muscat Hamburg och Bailey. Den används för att göra japanskt, rött vin i en lättare stil. Typiskt för vinet är en tydlig doft av jordgubbar. Med sina mjuka tanniner passar det fint till fet, vit fisk och lättare rätter på fågel och kött.

Glastips: Riedel Performance - Pinot Noir
Recepttips: Albin Edbergs piggvar med kombusmörsås

Maya om Muscat Bailey A: ”Det här vinet sticker ut för mig. Mycket jordgubbssylt – framför allt i doften. Inte så strävt, men kärvt. Smakmässigt känner jag aromer som lingon, tranbär och körsbärskärna.”

Yamasachi

Yamasachi betyder ”skörd från bergen” och är namnet på en köldtålig korsning från Hokkaido. Druvan ger ett rött vin som är robust i stilen. Här finns gröna inslag både i doften och smaken, med aromer som wasabi, paprika och matcha. Vinet passar bra till tempura eller viltkött.

Glastips: Riedel Veritas - Old World Syrah
Recepttips: Filip Poons tempura

Maya om Yamasachi: ”Totalt annorlunda! Mycket gröna toner, även paprika och jalapeños. Det påminner om Cabernet Franc, men är mer örtigt. Tycker kanske att doften är mer intressant än smaken.”

Relaterade produkter