Piggvar med kombusmörsås, grön sparris & ramslök

Publicerad av: Lena Unger, 2025-06-04
Taggar:

Är du på jakt efter ett lyxigt middagsrecept? Testa stjärnkocken Albin Edbergs Japaninspirerade piggvar!

Piggvar är en populär plattfisk som kännetecknas av sin delikata smak och sitt vita, fasta kött. Albin bjuder på ett härligt recept, där fisken får sällskap av fräscha vårgrönsaker och en smakfull smörsås.

En riktig fullpoängare!

Ingredienser

Piggvar med kombusmörsås (4 portioner)

  • Kombu
    20 g
  • Ljus soja
    0,5 dl
  • Vatten
    1 dl
  • Citron, pressad
    1 st
  • Gräslök
    20 g
  • Smör, i tärningar
    150 g
  • Piggvar
    1 st
  • Smör
    20 g
  • Salt
  • Gröna sparrisar
    20 st
  • Ramslök
    50 g
  • Salt

Gör så här

  • Mät upp soja, vatten och citronjuice i en kastrull. Tillsätt kombun. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda försiktigt i ca 30 minuter. Sila vätskan och finhacka kombun. Skär gräslöken fint.

  • Skär ut 4 st fina bitar från piggvaren (med ben) och krydda med salt. Låt dra i 20 minuter i rumstemperatur.

  • Hetta upp smör i en stekpanna. Stek piggvaren krispig på båda sidor, medan du öser med smöret. När piggvaren börjar bli klar, tillsätt sparris och ramslök i pannan.

  • Koka upp kombuvätskan. Lägg i smöret i tärningar medan du vispar. Tillsätt kombun och gräslöken precis i slutet.

  • Lägg upp piggvar, sparris och ramslök på tallrikar. Avsluta med kombusmörsåsen.

Relaterade produkter