Nu börjar det lacka mot jul! Doften av pepparkakor och nygräddade lussebullar sprider sig i köken och julstämningen börjar så sakteliga infinna sig.
Julen handlar mycket om traditioner – i synnerhet om mattraditioner. Många har julskinkan som favorit på julbordet, medan andra propsar på julgröten, köttbullarna eller senapssillen. Samtidigt vill allt fler förnya den traditionella julbuffén och blanda upp klassikerna med alternativa maträtter. Att tillfredsställa släktens alla önskemål är inte en helt lätt uppgift.
Vi vill ge inspiration till årets julbord! Här nedan har vi samlat recept från några av Sveriges främsta kockar. Det finns både recept på nya juldoftande maträtter och julbordsklassiker med twist. Det bästa är att alla rätter går att förbereda i god tid i förväg. På så vis slipper du den värsta stressen på julafton och får mer tid att njuta tillsammans med släkt och vänner.
Pimpa köttbullarna
Köttbullar är ett exempel på en julbordsrätt som går jättebra att laga i förväg, frysa in och sedan steka upp på julafton. Bullarna blir extra goda om du piffar upp dem med en god sås. I Krydda din vardag lär Mästerkocken Louise Johansson ut sina bästa såsrecept. På det traditionella julbordet är gräddsåsen en given succé, medan såserna med tomat och dragon eller teriyakismak gör sig bättre på ett mer alternativt julbord.
Ta del av Louises tre köttbullerecept här.
Julklappstips för foodies
Inför julhelgen ska inte bara julmaten fixas, utan även julshoppingen! Om dina släktingar tycker om att laga mat är det en god idé att välja hårda klappar. Vad sägs om en vacker kopparkastrull från Scanpan? Eller ett skarpt knivset och en rejäl skärbräda från Global? Det är köksprylar som verkligen förgyller stunden i köket.
Vinälskarens paket hittar vi hos Riedel och Pulltex. Champagneglasen i serien Veritas får det garanterat att vattnas i munnen på den som gillar ädla drycker, lika så Pulltex patenterade korkskruv och wine stopper. Sist och minst, Globals vassa kökssax och den lilla stekpannan från Scanpan CTX.
Saffranspannkakor
Saffranspannkaka är en gotländsk specialitet, som enligt tradition lagas i långpanna av överbliven julgröt. Tommy Myllymäki har gjort en variant av denna juldessert. Hans pannkaka innehåller ingen risgrynsgröt och tillagas i vanlig stekpanna, men har en doft som sprider minst lika god julkänsla som originalet.
Här hittar du recept på Tommys saffranspannkaka.
Lära dig att steka pannkakor i världsklass! I denna video lär Tommy ut hemligheterna bakom perfekt frasiga och fylliga pannkakor.
En riktigt matglad jul önskar vi på Sundqvist!