Nu börjar det lacka mot jul! Doften av pepparkakor och nygräddade lussebullar sprider sig i köken och julstämningen börjar så sakteliga infinna sig.
Julen handlar mycket om traditioner – i synnerhet om mattraditioner. Många har julskinkan som favorit på julbordet, medan andra propsar på julgröten, köttbullarna eller senapssillen. Samtidigt vill allt fler förnya den traditionella julbuffén och blanda upp klassikerna med alternativa maträtter. Att tillfredsställa släktens alla önskemål är inte en helt lätt uppgift.
Vi vill ge inspiration till årets julbord! Här nedan har vi samlat recept från några av Sveriges främsta kockar. Det finns både recept på nya juldoftande maträtter och julbordsklassiker med twist. Det bästa är att alla rätter går att förbereda i god tid i förväg. På så vis slipper du den värsta stressen på julafton och får mer tid att njuta tillsammans med släkt och vänner.
Köttbullar är ett exempel på en julbordsrätt som går jättebra att laga i förväg, frysa in och sedan steka upp på julafton. Bullarna blir extra goda om du piffar upp dem med en god sås. I Krydda din vardag lär Mästerkocken Louise Johansson ut sina bästa såsrecept. På det traditionella julbordet är gräddsåsen en given succé, medan såserna med tomat och dragon eller teriyakismak gör sig bättre på ett mer alternativt julbord.
Inför julhelgen ska inte bara julmaten fixas, utan även julshoppingen! Om dina släktingar tycker om att laga mat är det en god idé att välja hårda klappar. Vad sägs om en vacker kopparkastrull från Scanpan? Eller ett skarpt knivset och en rejäl skärbräda från Global? Det är köksprylar som verkligen förgyller stunden i köket.
Saffranspannkaka är en gotländsk specialitet, som enligt tradition lagas i långpanna av överbliven julgröt. Tommy Myllymäki har gjort en variant av denna juldessert. Hans pannkaka innehåller ingen risgrynsgröt och tillagas i vanlig stekpanna, men har en doft som sprider minst lika god julkänsla som originalet.
Äntligen december och dags för glöggmingel! Första adventshelgen är ett ypperligt tillfälle att samla vänner och familj kring en värmande gryta med julglögg.
Lika självklart som julmaten är dofterna som sprider sig i hemmen till jul. Doften av nygräddade pepparkakor skapar snabbt en mysig stämning i julstöket.
Julienne och brunoise är två uttryck som används flitigt i proffsköket. Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, visar hur du bemästrar teknikerna – med rätt knep och knivar.
Frida Bäcke och Jimmi Eriksson från Svenska Kocklandslaget tävlar i världsfinalen i Global Chefs Challenge. Tävlingen går av stapeln i Kuala Lumpur den 13 – 14 juli.
Juletiden är här med allt vad det innebär att köpa julklappar och laga mat till släktingar. Tänk långsiktigt och köp kvalitet så har mottagaren glädje av sakerna under lång tid.
Nu är det jul igen och nu är det jul igen och då vill alla ha saffranspannkaka! Gör som proffskocken Tommy Myllymäki och laga frasiga pannkakor till helgen.
November är en härlig högtidsmånad som ger oss många tillfällen att samlas kring middagsbordet. Det är också nu vi börjar planera årets första julklappsinköp.
December är här – med allt vad det innebär. Tomtar, julmat, O helga natt och julklappsshopping. Gör dig själv en tjänst i år och börja med julstöket i tid.
December är här och så är även julen i all dess prakt! Nu är den rätta tiden att placera de sista klapparna under granen för att sedan mysa till det framför brasan ordentligt.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome