Pocherad röding med gulbetor, brynt smör-hollandaise & sotad grönkål

Publicerad av: Nellie Karlsson, 2025-08-25
Taggar:

Bjud på röding à la Thomas Sjögren! En rätt som är lika elegant som enkel att lyckas med.

Det finns många olika sätt att tillaga röding på. Proffskocken Thomas Sjögren delar med sig av sitt bästa knep: att koka in fisken i en smakrik lag på vitt vin och kryddor. Lägg därtill en krämig hollandaise, några söta gulbetor och lite sotad grönkål – så har du receptet på en perfekt balanserad varmrätt.

Ett måste att testa i höst!

Ingredienser

Pocherad röding (4 portioner)

  • Rödingfiléer
    2 st
  • Vitt vin
    3 dl
  • Vatten
    2 dl
  • Svartpeppar
    0,5 tsk
  • Fänkålsfrön
    0,5 tsk
  • Dillfrön
    0,5 tsk
  • Salt

Brynt smör-hollandaise

  • Äggulor
    2 st
  • Smör
    200 g
  • Citron
    0,5 st
  • Salt

Sotad grönkål

  • Grönkål
    4 kvistar
  • Matolja
    1 msk
  • Salt

Övrigt

  • Gulbetor
    8 st
  • Ätbara blommor, till servering

Gör så här

Gulbetor

  • Koka gulbetorna mjuka i saltat vatten. Lyft upp ur kastrullen och låt svalna.

  • Skala betorna och skär i klyftor före servering.

Brynt smör-hollandaise

  • Bryn smöret och låt svalna till ca 80 grader.

  • Knäck äggulorna i en sauteuse. Pressa i citron och salta. Värm upp på svag värme och vispa äggulorna tills de börjar tjockna. Ta av sauteusen från spisen.

  • Häll i smöret i en tunn stråle under kraftig omröring. Fortsätt vispa tills du är nöjd med konsistensen. Tillsätt eventuellt lite vatten om såsen blir för tjock.

Pocherad röding

  • Blanda vitt vin, vatten, salt och krýddor i en kastrull. Koka upp.

  • Lägg i rödingfiléerna, sätt på ett lock och ställ åt sidan. Låt fisken ligga och dra i ca 10–15 minuter, beroende på tjocklek.

  • Lyft upp filéerna och dra av skinnet före servering. Dela varje filé i två.

Sotad grönkål

  • Skölj grönkålen. Repa bladen från stammen och riv dem i mindre bitar. Massera in olja och salt.

  • Värm en stekpanna till högsta temperatur. Stek grönkålen tills den får färg.

Servering

  • Lägg en klick hollandaise i botten på tallriken. Placera en bit fisk ovanpå och skivade gulbetor runt om. Fortsätt med grönkål och avsluta med ätbara blommor.

Relaterade produkter