Spröd kyckling med syrlig sirapssås & panzanellasallad

Publicerad av: Lena Unger, 2025-09-09
Taggar:

Trött på torra filéer? Följ Ole Martins Alfsens recept och stektips, för att få till spröda kycklinglår med saftigt kött.

Kyckling har blivit en stor middagsfavorit – med all rätt. Köttet är både gott och magert och kan varieras i det oändliga. Här serverar den norska kocken Ole Martin sprödstekt lårfilé, perfekt balanserad med syrlig sås och krispig sallad.

Ett nytt kycklingrecept att älska!

Ingredienser

Kyckling (4 portioner)

  • Kycklinglår med skinn
    800 g
  • Salt och peppar
  • Rapsolja
    2–3 msk
  • Smör
    1 msk
  • Vitlöksklyftor
    2–3 st
  • Några kvistar timjan
  • Citronskal

Lime- och lönnsirapssås

  • Kycklingbuljong
    1 dl
  • Limejuice
    2 msk
  • Lönnsirap
    2 msk
  • Osaltat smör
    1 msk
  • Hackad persilja, koriander och/eller basilika

Panzanellasallad

  • Lantbröd
    6 skivor
  • Tomater, grovhackade
    2 klasar
  • Gurka, grovhackad
    0,5 st
  • Rödlök, skivad
    1 st
  • Selleristjälkar, skivade
    3 st
  • Vitlöksklyftor, finhackade
    2 st
  • Basilika, finstrimlad
    1 knippe
  • Rödvinsvinäger
    3–4 msk
  • Olivolja (extra virgin)
    0,5 dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225 grader. Dela eller riv brödskivorna i grova bitar. Baka i ugn ca 10–15 minuter, tills skivorna är gyllene på utsidan och mjuka inuti. Du kan också rosta skivorna i brödrost och dela dem efteråt.

  • Torka av kycklingen med hushållspapper. Krydda med salt och peppar. Värm upp en rostfri panna till medeltemperatur (6 eller 7 på en bra induktionshäll). Häll i olja och sprid ut den i pannan.

  • Lägg i kycklingen med skinnsidan neråt. Låt steka utan att du rör kycklingen, ca 20 minuter. Det ska fräsa och poppa jämnt och lugnt i pannan när du steker.

  • När det lugnat sig i pannan (efter ca 20 minuter), vänd kycklingen med köttsidan neråt. Tillsätt smör, vitlök, timjan och citronskal. Stek ytterligare 3–5 minuter medan du öser fettet över kycklingen.

  • Lägg över kycklingen på ett fat med skinnsidan uppåt. Låt överblivet fett vara kvar i pannan.

  • Tillsätt buljong, limesaft och lönnsirap i pannan. Koka upp och låt såsen reducera. Vispa i en matsked smör, för att binda ihop den. Avsluta med hackade örter.

  • Förbered grönsakerna och lägg dem i en skål. Tillsätt vitlök och basilika. Blanda i brödbitarna precis innan servering och dressa salladen med olja och vinäger.

  • Servera kycklingen genast tillsammans med såsen och salladen.

Relaterade produkter