Tomatmacka med vildand

Publicerad av: Nellie Karlsson, 2025-08-25
Taggar:

Ett av proffskocken Gustav Leonhardts favoritrecept! En lyxig men enkel toast där saftig vildand möter solmogna tomater och krämig burrata.

Vildand passar lika bra till rostade rotfrukter och rödvinssås som till färska grönsaker, ostar och fruktiga tillbehör. Köttet är mört och smakrikt och har en subtil viltkaraktär. Tillagat rätt blir det både saftigt och fylligt i smaken. Använd gärna en rostfri panna när du steker, för att få till den där härligt krispiga ytan.

Testa Gustavs goda macka – en riktig stjärna på tallriken!

Ingredienser

Tomatmacka med vildand (1 macka)

  • Hel vildand (eller 2 st bröstfiléer)
    1 st
  • Surdegsbröd
    1 skiva
  • Olja, till stekning
    2 msk
  • Burrata
    0,5 st
  • Tomater (valfri sort)
    2 st
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja

Gör så här

  • Om du använder en hel vildand, börja med att stycka ut bröstfiléerna. Salta filéerna.

  • Hetta upp olja i en rostfri stekpanna. Stek filéerna på hög värme tills de fått fin yta på ena sidan. Vänd och stek andra sidan lika länge, ca 1 minut per centimeter tjocklek per sida. Lyft sedan ur filéerna ur pannan. Låt vila på en tallrik.

  • Tillsätt olivolja och stek brödskivan gyllene i samma panna.

  • Mosa burratan med en gaffel. Blanda med lite olivolja, salt och peppar. Skiva tomaterna.

  • Bygg upp mackan med brödskivan i botten. Bred på burratablandningen, lägg på tomatskivorna och toppa med skivad vildand.

Gustavs stekstips!

Att steka vildandsbröst är faktiskt inte speciellt svårt, däremot är det viktigt att välja rätt stekpanna. En rostfri panna är att föredra när du vill få till den där härligt krispiga stekytan på kött och fågel. Stekpannan fungerar ungefär som en grill. Till en början kan råvaran fastna i stekpannan, men så snart porerna har stängts igen ger pannan efter. 

Relaterade produkter