Stekt kummel med brynt smör & ångade grönsaker

Publicerad av: Lena Unger, 2025-09-09
Taggar:

Helgtips från norska kocken Ole Martin Alfsen! Krispig kummelfilé med nötigt, brynt smör och ångkokta grönsaker.

Kummel har ett vitt, fint och fast kött som påminner om torsk. När fisken tillagas på rätt sätt är det en riktig delikatess. Följ Ole Martins recept och stektips, för att servera en tallrik som plockar stilpoäng hos middagsgästerna.

Smörigt, nötigt, friskt och krispigt!

Ingredienser

Stekt kummel (4 portioner)

  • Kummelfilé
    600 g
  • Lite havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • Smör
    2 msk
  • Rapsolja
    2 msk
  • Vitlöksklyftor, pressade
    2–3 st
  • Dragonstjälkar
    2–3 st
  • Citron, skal och saft

Brynt smör

  • Smör
    75 g
  • Ingefära, finhackad
    1 msk
  • Chili, finhackad
    1 msk
  • Soja
    4 msk
  • Gräslök, finhackad
    2 msk
  • Citron, skal och saft
    0,5 st

Ångade grönsaker

  • Spetskål, strimlad
    0,5 kg
  • Rädisor, halverade
    10 st
  • Sparrisar, skurna i bitar
    8 st
  • Smör
    2 msk
  • Vatten
    4 msk
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Gör så här

  • Hetta upp smör i en liten kastrull på medelvärme. Låt smöret sjuda och fräsa i ca 3–5 minuter, tills det blir gyllenbrunt och doftar lite nötigt.

  • Ta smöret från värmen. Häll gärna över det i en kall behållare, så att det inte fortsätter brynas i kastrullen. Ställ åt sidan till senare.

  • Dela fisken i portionsbitar. Krydda med salt och peppar. Värm upp en non-stick-panna som rymmer alla bitar. Tillsätt smör och olja i pannan. Lägg i fisken när smöret slutat fräsa.

  • Stek fiskbitarna gyllene på båda sidor, ca 6–8 minuter totalt. Tänk på att justera värmen upp eller ner efter behov. Det ska fräsa livligt i pannan.

  • När du har vänt fisken, tillsätt dragon, citronskal och pressad vitlök. Ös fisken med fettet. Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar. Lägg över fisken på ett fat och låt överblivet fett vara kvar i pannan.

  • Tillsätt ingefära och chili i pannan med fettet. Låt fräsa några sekunder. Fortsätt med det brynta smöret, soja och citron. Värm upp. Avsluta med hackad gräslök.

  • Koka upp vatten och smör i en vid kastrull. Lägg i kål, sparris och rädisor. Lägg på ett lock och ånga i 3–5 minuter. Rör om då och då och låt ånga tills kålen nästan faller ihop. Smaka av med salt och peppar.

  • Servera fisken tillsammans med det brynta smöret, de ångade grönsakerna och eventuellt lite kokt färskpotatis.

Ole Martins stektips!

Att steka färsk kummel kan kännas svårt. Många oroar sig nog för att köttet ska bli torrt, tråkigt eller trasas sönder. Här är det viktigt att välja rätt stekpanna. En stekpanna med non-stick-beläggning är förstavalet till fisk, eftersom den är bättre på att hantera känsliga råvaror. Stek under kort tid, på förhållandevis hög värme och med en riklig mängd smör i pannan. Då får du en kummel med krispig, gyllenbrun yta och en fin kärna som skiftar i pärlemor.

Relaterade produkter