Att steka en perfekt biff kräver precision – detsamma gäller en bit fisk, pilgrimsmussla eller kycklingfilé. I Välstekt med Scanpan visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, hur du blir en stekare i världsklass genom att steka i rätt temperatur, tid och stekpanna.
Ordet flambera kommer från det franska uttrycket ”flamber” som betyder att svedja eller bränna av. Du flamberar en råvara genom att tillsätta starksprit i stekpannan och tända på. Vid förbränningen försvinner alkoholens stickighet medan de runda smakerna stannar kvar och lägger sig som ett täcke över råvaran. Kött flamberas ofta i smakrik sprit såsom cognac eller whisky. Till efterrätter används i stället sötare spritsorter som till exempel rom.
Thomas flamberar sina äpplen i calvados, vilket är en destillerad fransk äppelcider. Innan han tillsätter spriten vänder han runt äppelbitarna i karamelliserat socker och bryner dem lite lätt med smör. Här är det viktigt att använda en stekpanna med jämn botten som klarar av höga temperaturer. Thomas väljer en belagd stekpanna från Scanpans serie CTX. När han tänder på spriten gör han det vid kanten av stekpannan, på ångorna och inte på själva vätskan, för att undvika att bränna sig. Alkoholen brinner upp på några få sekunder. Kvar blir härligt knäckiga äpplen med en mjuk smak av calvados.
Stektips!
• Karamellisering innan flambering
• Söt sprit till dessert
• Använd en stekpanna som tål hög temperatur
• Tänd på vid kanten av av pannan
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.