Linnea Jarnrot – Sveriges Mästerkock

Publicerad av: Lena Unger, 2025-11-30

Sverige har en ny Mästerkock! Möt Linnea Jarnrot – den fiskälskande västkustbon som imponerade stort i programmet med sitt mod och sin tydliga smakkompass.

I finalen av Sveriges Mästerkock briljerade Linnea med både teknik och personlig stil. 23-åringen från Hunnebostrand, som jobbat många år på Smögen, gjorde sig ett namn som ”fiskdrottningen” i höstens säsong. Hennes vinnarmeny bestod av en klar tomatbuljong med selleri, soja, citrus, sotad avokado och lättgravad makrill – följt av smörstekt torskrygg med en fyllig sås på kycklingfond, vitt vin, espresso och tryffel. 

Linnea hyllades av domarna, vinproffset Mischa Billing och stjärnkockarna Thomas Sjögren och Niklas Ekstedt, som en naturbegåvning. Förutom äran vann Linnea 250 000 kronor och ett eftertraktat kokbokskontrakt. Hon är nu aktuell med sin debutbok, "Fisk & skaldjur", där hon delar med sig av både klassiska recept och moderna, personliga tolkningar.

5 SNABBA MED LINNEA

Grattis Linnea! Hur kändes det att bli uppropad som vinnare?
– Känslan när de ropade upp mig som vinnare – den var verkligen helt sjuk. Jag trodde aldrig att jag skulle vinna. Jag trodde inte ens att jag skulle gå vidare ifrån Gävle eller gå vidare ifrån första auditionen i Stockholm, så det kändes helt galet faktiskt. Jag kände mig som en underdog under hela programmet.

Var kommer ditt matintresse ifrån?
– Jag började som fiskhandlare ungefär när jag var tolv år och då jobbade med att bara göra räkmackor. Sedan bytte jag enhet och då blev jag i stället försäljare och jobbade med att sälja fisk. Jag tror att det är därför mitt matintresse kom, att jag alltid haft det så nära runtomkring mig. Sedan har jag alltid gillat att äta mat väldigt mycket. 

Vilka är dina bästa tips för att bli en bättre hemmakock?
– Det är att göra saker man tycker är roligt i köket, för att motivera sig själv till att fortsätta. För ju mer man tränar, desto bättre blir man. Tycker man att det är kul att laga kött – laga mer kött. Tycker man det är kul att laga fisk – laga mer fisk. Tycker man det är kul att hacka – hacka. Förstår ni vad jag menar? Det är det som motiverar en, som gör att man blir bättre.

Vilka är dina fem måsten i köket?
– En riktigt vass kockkniv som du använder som arbetshäst. Sedan en bra skalkniv för den kan du göra finliret med, men även skala frukter eller grönsaker. En skärbräda i trä och en skärbräda i plast. Det är för att jag inte gillar att blanda dem, för att smaken kan sätta sig i träskärbrädor. Sedan gillar jag även att ha en non-stick-panna och en rostfri panna.

Vad har du för framtidsplaner?
– Framtidsplanen nu är att försöka avancera mig upp och börja jobba mer i professionellt kök och sedan även arbeta lite med sociala medier vid sidan om. Tanken är också att jag faktiskt kommer lämna västkusten, för att flytta till Stockholm ett litet tag för att jobba. 

Fotnot: Efter vinsten började Linnea att jobba på Thomas Sjögrens restaurang Skäret på Smögen och idag står hon i köket på Niklas Ekstedts restaurang Hillenberg i Stockholm. 

RECEPTTIPS!

Vill du testa ett av Linneas recept hemma? Prova hennes goda glasnudelsallad med krispiga grönsaker, mild sälta, syrlig lime och värme från gochujang – perfekt när du vill laga något fräscht och smakrikt!

Relaterade produkter