Äppelpaj i glas

Publicerad av: Lena Unger, 2025-10-14
Taggar:

Får det lov att vara ett glas äppelpaj? I denna enkla, lyxiga dessert varvas äppelkompott med vaniljgrädde och kaksmulor.

Äppelpaj i glas känns som något nytt. Men faktum är att den här typen av efterrätt – med vispad grädde, sylt och kak- eller brödsmulor – har serverats i glas över hela Skandinavien sedan 1900-talets början. I Sverige kallas rätten för ”änglamat”, medan den i Norge går under namnet ”tilslørte bondepiker” och i Danmark ”bondepige med slør”. I våra grannländer används vanligtvis smulor av grovt bröd i receptet, men här har vi valt att gå på det söta spåret.

Testa en modern tolkning av en klassiker!

Ingredienser

Äppelpaj (4 glas)

  • Äpplen
    3 st
  • Vatten
    1–2 msk
  • Strösocker
    3 msk
  • Kanel, malen
    1,5 tsk
  • Vispgrädde
    2 dl
  • Vaniljsocker
    1,5 tsk
  • Småkakor, gärna kolakakor eller havrekakor
    ca 8 st

Gör så här

  • Skölj, kärna ur och skär ner äpplena till små tärningar. Lägg ner i en kastrull tillsammans med vatten, socker och kanel. Koka tills äpplena mjuknat. Låt svalna.

  • Vispa grädden fluffig tillsammans vaniljsocker.

  • Smula kakorna grovt.

  • Varva äpplekompotten med grädde och kaksmulor i glas.

  • Tips! Det går utmärkt att bygga upp desserten i ännu fler lager. Varför inte skippa vaniljsockret i grädden och lägga till ett lager vaniljkräm?

Relaterade produkter