Pannkaka med flamberad ananas

Publicerad av: Nellie Karlsson, 2025-06-04
Taggar:

Klassiska pannkakor – med tropisk twist! Gör som Gustav Leonhardt och toppa pannkakorna med karamelliserad ananas.

Pannkakor + ananas = sant. Gustav Leonhardt använder mörk rom när han flamberar ananasen, vilket både ger rätten en tropisk fräschör och en subtil, karamelliserad sötma.

Dags att hotta upp ditt vanliga pannkaksrecept!

Ingredienser

Pannkakor ( 12 st)

  • Mjöl
    3 dl
  • Mjölk
    6 dl
  • Ägg
    3 st
  • Smör
    50 g
  • Salt
    En nypa
  • Socker
    En nypa

Flamberad ananas

  • Socker
    3 msk
  • Smör
    25 g
  • Färsk ananas
    1 st
  • Mörk rom
    4 cl
  • Ananasjuice
    0,5 dl

Gör så här

Pannkakor

  • Vispa ihop mjöl och mjölk till en slät smet. Tillsätt äggen, saltet och sockret.

  • Ta fram en kastrull och bryn smöret. Rör ner i smeten.

  • Hetta upp en belagd panna med lite smör. Stek pannkakorna på medel till hög värme tills de är gyllenbruna.

Flamberad ananas

  • Smält sockret i en kolstålspanna tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt smöret och rör ihop till en karamellblandning.

  • Skär ananasen i bitar och addera till karamellen. Häll på romen.

  • Ta av pannan från plattan och ställ den fritt under god takhöjd, ej under fläkt. Tänd på med en tändsticka och låt flambera.

  • Tillsätt ananasjuice och låt allt koka ihop till en sås.

  • Servera pannkakorna tillsammans med den flamberade ananasen (och en klick grädde om så önskas).

Relaterade produkter