Pannkaka med flamberad ananas

Publicerad av: Nellie Karlsson, 2025-08-25
Taggar:

Klassiska pannkakor – med tropisk twist! Gör som Gustav Leonhardt och toppa pannkakorna med karamelliserad ananas.

Pannkakor + ananas = sant! I det här receptet flamberar Gustav Leonhardt ananas i mörk rom, vilket både ger rätten en tropisk fräschör och en subtil, karamelliserad sötma. Tänk bara på att använda en kolstålspanna eller en rostfri panna när du flamberar, eftersom de är extra tåliga mot värme.

Dags att hotta upp ditt vanliga pannkaksrecept!

Ingredienser

Pannkakor ( 12 st)

  • Mjöl
    3 dl
  • Mjölk
    6 dl
  • Ägg
    3 st
  • Smör
    50 g
  • Salt
    En nypa
  • Socker
    En nypa

Flamberad ananas

  • Socker
    3 msk
  • Smör
    25 g
  • Färsk ananas
    1 st
  • Mörk rom
    4 cl
  • Ananasjuice
    0,5 dl

Gör så här

Pannkakor

  • Vispa ihop mjöl och mjölk till en slät smet. Tillsätt äggen, saltet och sockret.

  • Ta fram en kastrull och bryn smöret. Rör ner i smeten.

  • Hetta upp en belagd panna med lite smör. Stek pannkakorna på medel till hög värme tills de är gyllenbruna.

Flamberad ananas

  • Smält sockret i en kolstålspanna tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt smöret och rör ihop till en karamellblandning.

  • Skär ananasen i bitar och addera till karamellen. Häll på romen.

  • Ta av pannan från plattan och ställ den fritt under god takhöjd, ej under fläkt. Tänd på med en tändsticka och låt flambera.

  • Tillsätt ananasjuice och låt allt koka ihop till en sås.

  • Servera pannkakorna tillsammans med den flamberade ananasen (och en klick grädde om så önskas).

Relaterade produkter