Baosemla

Publicerad av: Lena Unger, 2024-02-13
Taggar:

Februari = semmelfrossa! Är du sugen på att testa ett nytt recept i år? Vi lovar – Louise Johanssons bao-semla kommer inte göra dig besviken.

Pannkaka, pizza och wrap – den älskade semmelbullen finns numera i alla möjliga skepnader. En variant som alla borde testa är semmel-bao buns, eller bao-semlan. Här nedan delar proffskocken Louise Johansson med sig av sitt bästa recept.

En bao to die for!

INGREDIENSER

Baosemlor
(ca 15 st)

25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 dl socker
2 tsk kardemumma, nymalen
0,5 tsk salt
3 krm bakpulver
3 krm bikarbonat
5 dl vetemjöl
2 msk smör, smält
Bakpapper för ångkokning

Fyllning
200 g mandelmassa
0,5 dl vatten
0,5 dl florsocker (plus lite till pudring)
0,5 tsk kardemumma, nymalen
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl mandel, rostad och hackad (spara lite garnering)
5 dl grädde, vispad

...

Gör så här

Baosemlor
Blanda jäst, mjölk, socker, kardemumma och salt i en hushållsmaskin med degblandare.

Blanda bakpulver, bikarbonat och mjöl i en separat bunke.

Tillsätt de torra ingredienserna i degvätskan och knåda till en deg på lägsta hastigheten i 10 minuter. Plasta och låt jäsa till dubbel storlek ca 1 timme under bakduk eller plastfilm.

Knåda degen på mjölat bakbord ca 1 minut. Dela i 10 jämnstora bitar på ca 45 gram. Rulla till bollar och kavla sedan till rundlar om 10 cm i diameter. Lägg på små bakplåtspappersark. Pensla med smör och vik rundlarna, så att de blir halvmånar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk eller plastfilm.

Koka upp vatten i en panna och placera ångkokaren ovanpå. Sänk värmen så att vattnet sjuder. Ångkoka baobröden ca 12 minuter, tills de har blivit fluffiga och mjuka.

Fyllning

Riv mandelmassa grovt. Mixa mandelmassa, vatten, florsocker, kardemumma, vaniljsocker och salt. Vänd i mandeln.

Servering
Fyll bröden med semmelfyllning och spritsa på vispgrädde. Strö på lite mandel och pudra över florsocker.