Chirashi sushi med eldad fjällröding & furikake

Publicerad av: Lena Unger, 2025-06-04
Taggar:

Laga Louise Johanssons sushi bowl! Det här är en av hennes favoriter från Japan och en rätt som går utmärkt att variera med svenska råvaror. 

Chirashi Sushi är en klassiker inom japanska köket och kan närmast beskrivas som sushi i en skål. Här bjuder Louise på en läcker tolkning med eldad fjällröding, forellrom, furikake och misomajonnäs. Majonnäsen gör Louise från grunden, men du kan såklart även köpa färdig majonnäs och blanda med miso.

Lycka till!

Ingredienser

Chirashi sushi (4 portioner)

  • Ägg, kylskåpskalla
    4 st
  • Ris
    2 skopor (ca 350 ml)
  • Kombublad
    1 st
  • Sushi-su
    1,5 dl
  • Rödingfiléer
    2 st
  • Forellrom
    80 g
  • Ljus soja
    2 msk
  • Schalottenlökar
    2 st
  • Gari
    2 msk
  • Shisoblad
    4 st

Furikake

  • Pumpafrön, rostade
    1 dl
  • Rapsfrön, rostade
    0,5 dl
  • Fermenterade sesamfrön med yuzu
    0,5 dl
  • Gochugaru
    8 g
  • Bonitoflakes
    5 g
  • Torkad havssallad (alt. noriblad)
    5 g
  • Salt
    En nypa

Misomajonnäs

  • Äggula
    1 st
  • Ljus misopasta
    2 msk
  • Vatten
    1 msk
  • Risvinäger
    1 tsk
  • Honung
    0,5 tsk
  • Salt
    0,5 tsk
  • Neutral rapsolja
    1,5 dl

Sushi-su

  • Risvinäger (gärna en mörk variant)
    200 g
  • Strösocker
    30 g
  • Salt
    30 g
  • Mirin
    200 g

Gör så här

Furikake

  • Mortla pumpafrön grovt i en mortel. Fyll på med rapsfrön och sesamfrön och rör runt. Tillsätt gochugaru och bonitoflakes och bryt ner den torkade salladen. Avsluta med en nypa salt. Rör runt ordentligt.

Sushi-su

  • Koka upp vinäger, socker och salt. Blanda med mirin och låt svalna.

Misomajonnäs

  • Mixa äggula, miso, vatten, vinäger, honung och salt i en hög kanna med stavmixer. Tillsätt oljan i en tunn stråle, lite i taget, tills det binder till en majonnäs.

Chirashi sushi

  • Skölj riset i ljummet vatten 6–7 gånger, tills vattnet är helt klart. Mät upp rätt mängd vatten och häll tillsammans med riset i en riskokare eller en kastrull. Lägg i kombublad och tillaga i riskokare eller enligt anvisningen på förpackningen.

  • Värm upp vatten till 90 grader i en kastrull. Lägg i äggen försiktigt. Stäng av värmen och låt äggen dra i vattnet under lock, ca 20 minuter. Ta upp och låt svalna i rumstemperatur.

  • Blanda forellrom med soja.

  • Skiva schalottenlök tunt på mandolin och lägg i kallt vatten.

  • Skär av skinnet och bena ur fjällrödingen. Skär i skivor om 1 cm och lägg på ett stekbleck. Pensla med misomajonnäs.

Servering

  • Lägg ris i skålar. Gör en liten grop i mitten och lägg ett shisoblad i gropen. Knäck ägget och placera det ovanpå shisobladet. Toppa med forellrom runtomkring.

  • Bränn av fjällrödingen och lägg skivorna bredvid ägget. Avsluta med schalottenlök, gari och furikake.

Relaterade produkter