Kryddsotad röding med rabarberponzu & fänkål

Publicerad av: Lena Unger, 2025-06-04
Taggar:

Bjud på en Japaninspirerad rätt av proffskocken Albin Edberg. Denna tallrik är lika läcker för ögonen som för smaklökarna.

Vill du imponera på runt middagsbordet? Gör som Albin och servera tunna skivor av kryddsotad röding tillsammans med gurka, fänkål och en syrlig sojasås. Rätten passar utmärkt tillsammans med hans härliga huvudrätt på piggvar.

En perfekt mix av Japan och Skandinavien!

Ingredienser

Kryddsotad röding (4 portioner)

  • Rödingfiléer utan skinn
    2 st
  • Schalottenlök
    1 st
  • Rabarberstjälkar
    2 st
  • Ljus soja
    1 dl
  • Vit soja
    1 dl
  • Ättika
    1 msk
  • Risvinäger
    1 msk
  • Enbär
    1 tsk
  • Korianderfrön
    1 tsk
  • Fänkålsfrön
    1 tsk
  • Socker
    1 tsk
  • Salt
    1 tsk
  • Fänkål
    1 st
  • Gurka
    1 st
  • Olivolja
  • Fänkålspollen
  • Fänkålsdill

Gör så här

  • Finhacka schalottenlöken. Skala och finhacka rabarbern och lägg i en kastrull tillsammans med löken. Häll i båda sojasorterna, ättika och risvinäger. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 5 minuter. Häll sedan över i en annan behållare och kyl ner.

  • Skär eller hyvla fänkålen och gurkan i tunna skivor. Lägg i isvatten.

  • Krydda rödingen med salt och socker. Mortla övriga kryddor grovt. Pensla rödingen med rapsolja och sota den snabbt med gasbrännare. Strö över kryddmixen. Skär i tunna skivor.

  • Lyft upp fänkålen och gurkan ur isvattnet och lägg över i en bunke. Smaksätt med olivolja och fänkålspollen.

  • Lägg rödingen i botten på en djup tallrik. Toppa med fänkålen och gurkan. Skeda över rabarberponzun och avsluta med plockad fänkålsdill.

Relaterade produkter