Finns det något godare än nygräddat bröd? Här bjuder Louise Johansson på ett fantastiskt foccaciarecept som du enkelt varierar med din favorittopping!
Focaccia är ett populärt, italienskt bröd som passar utmärkt till buffér och andra tillfällen då du ska laga mat till många. Louises variant med dillolja och färska tomater är klockren till kräftskivan, men du kan självklart välja smaksättning efter eget tycke och skafferi. Basilika, rosmarin, timjan, vitlök, oliver, fetaost, getost – ja, använd precis det du har hemma.
Bättre brödrecept får du leta efter!
INGREDIENSER
Focacciadeg
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
480 g (cirka 9 dl) vetemjöl
Dillolja & tomater
20 g dill
1 liten vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 stor tomat
0,5 tsk flingsalt
Gör så här
Dillolja & tomater
Mixa dill, vitlök och olja grönt i en blender. Skiva tomaten i ca 0,5 centimeter tjocka skivor.
Focaccia
Smula jästen i en degbunke och tillsätt resterande ingredienser. Kör på lägsta hastigheten i 2 minuter, tills degen gått ihop och är ganska lös. Täck med handduk eller plastfilm. Låt jäsa 40 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 20 x 30 cm. Ringla hälften av dilloljan i botten av formen. Häll i degen och tryck ut den ända ut till kanterna. Gör hål i degen med fingrarna och låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluftseffekt. Lägg tomaterna på focacciadegen. Ringla över resterande dillolja och avsluta med flingsalt.
Grädda brödet i mitten av ugnen i 20 minuter, tills det har en innertemperatur på 98 grader.