Mousse på vit choklad & matcha

Publicerad av: Lena Unger, 2025-08-20
Taggar:

Magiska matcha! I detta eleganta recept förenas rostat matchapulver med sötman från vit choklad.

Matcha är en mångsidig ingrediens som sträcker sig långt bortom tekoppen. Med sina söta, jordiga toner och sin livfulla färg är matcha en utsökt smaksättare i bland annat bakverk och desserter. Missa inte Rebecca Siris läckert gröna mousse på vit choklad!

En perfekt kombination av japanska och skandinaviska smaker.

Ingredienser

Mousse (4 portioner)

  • Vit choklad
    220 g
  • Socker
    220 g
  • Äggulor, pastöriserade
    220 g
  • Grädde, varm
    220 g
  • Grädde, lättvispad
    600 g
  • Rivet skal av en citron
  • Matchapulver
    1 msk
  • Gelatinblad
    3 st

Pistaschsås

  • Pistaschpasta
    100 g
  • Havremjölk
    100 g
  • Amaretto
    3 msk
  • Socker
    50 g

Timjanolja

  • Timjan
    200 g
  • Spenat
    300 g
  • Fikonbladsolja
    800 g

Gör så här

Mousse

  • Vispa äggulor och socker vitt och luftigt.

  • Värm upp grädde tillsammans med matchapulver och citronskal. Lägg gelatinbladen i blöt. Efter 15 minuter, rör ner dem i gräddblandningen.

  • Häll den varma matchablandningen över den smältande vita chokladen. Rör om tills smeten är jämn och låt svalna något. Vänd ner äggblandningen.

  • Vispa den sista grädden lätt och rör ner i matchasmeten. Häll upp moussen i önskad form. Ställ kallt och låt stelna.

Pistaschsås

  • Häll alla ingredienser till pistaschsåsen i en kastrull. Värm upp försiktigt tills sockret har löst sig.

  • Låt blandningen svalna och tillsätt mer Amaretto vid behov.

Timjanolja

  • Mixa alla ingredienser i en blender, gärna uppemot 10 minuter för att få ut maximalt med smak.

  • Sila oljan genom en finmaskig sil eller silduk. Förvara i frysen.

Relaterade produkter