Pumpa- & sötpotatissoppa med miso

Publicerad av: Lena Unger, 2018-10-01
Taggar:

En soppa som piggar upp i höstmörkret – både med smak och färg! Denna härliga kombination av pumpa och miso är något som bara måste upplevas.

Ingredienser

4 portioner
1 kg pumpa eller butternut squash
½ kg sötpotatis
4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 schalottenlök, finhackad
2 tsk ingefära, riven
3-4 matskedar vit miso
1 ½ l grönsaksbuljong
2 msk salladslök, hackad
½ tsk shichimi togarashi eller chiliflakes
Salt
Nymalen svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 230 grader.

Kärna ur pumpan och skär den i 5 cm stora bitar. Spara fröna till garnering. Skala sötpotatisen och skär den i 5 cm stora bitar.

Lägg pumpan, sötpotatisen och vitlöksklyftorna i en ugnsform eller på en bakplåt. Ringla över 2 matskedar olivolja och strö över salt och peppar. Rosta i ugnen tills pumpan och sötpotatisen är mjuka, ca 30 minuter. Vänd efter halva tiden. Låt svalna och skala sedan pumpabitarna.

Hetta upp 1 msk olivolja på medelvärme i en stor kastrull. Tillsätt schalottenlök och ingefära och bryn tills de mjuknat. Tillsätt miso och grönsaksbuljong och rör om tills misopastan är upplöst. Tillsätt pumpan och sötpotatisen och låt sjuda i 15 minuter. Sänk värmen om det behövs. Soppan ska sjuda, inte koka.

Rosta undertiden pumpafrön i en torr panna, ca 3-4 minuter, och ställ åt sidan.

Mixa soppan slät med en stavmixer, eller i omgångar i en blender eller matberedare. Garnera med salladslök, lite shichimi togarashi (eller chiliflakes) och rostade pumpafrön.

RELATERADE produkter

Liknande läsning

Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till att vi får samla in information om dig för olika ändamål, inklusive: funktionalitet, statistik och marknadsföring.