
En soppa som piggar upp i höstmörkret – både med smak och färg! Denna härliga kombination av pumpa och miso är något som bara måste upplevas.
Ingredienser
Pumpasoppa (4 portioner)
- Pumpa eller butternut squash1 kg
- Sötpotatis0,5 kg
- Vitlöksklyftor4 st
- Olivolja3 msk
- Schalottenlök, finhackad1 st
- Ingefära, riven2 tsk
- Vit miso3–4 msk
- Grönsaksbuljong1,5 l
- Salladslök, hackad2 msk
- Shichimi togarashi eller chiliflakes0,5 tsk
- Salt
- Nymalen svartpeppar
Gör så här
Kärna ur pumpan och skär den i 5 cm stora bitar. Spara fröna till garnering. Skala sötpotatisen och skär den i 5 cm stora bitar.
Lägg pumpan, sötpotatisen och vitlöksklyftorna i en ugnsform eller på en bakplåt. Ringla över 2 matskedar olivolja och strö över salt och peppar.
Rosta i ugnen tills pumpan och sötpotatisen är mjuka, ca 30 minuter. Vänd efter halva tiden. Låt svalna och skala sedan pumpabitarna.
Hetta upp 1 msk olivolja på medelvärme i en stor kastrull. Tillsätt schalottenlök och ingefära och bryn tills de mjuknat.
Tillsätt miso och grönsaksbuljong och rör om tills misopastan är upplöst.
Tillsätt pumpan och sötpotatisen och låt sjuda i 15 minuter. Sänk värmen om det behövs. Soppan ska sjuda, inte koka.
Rosta under tiden pumpafrön i en torr panna, ca 3–4 minuter, och ställ åt sidan.
Mixa soppan slät med en stavmixer, eller i omgångar i en blender eller matberedare.
Garnera med salladslök, lite shichimi togarashi (eller chiliflakes) och rostade pumpafrön.
Relaterade produkter
Liknande läsning

Gyoza med fläskfärs & chilidippsås
Fredagsmys 2.0! Krispiga, färsfyllda gyozas med en krämig spetskålssallad och en sojasås med gochujang.

Kryddsotad röding med rabarberponzu & fänkål
Imponera på middagsgästerna med Albin Edbergs kryddsotade röding. En perfekt mix av Japan och Skandinavien!

Lingon-sour med brynt smör
Frisk, fräsch, smörig och krämig – allt på samma gång. Cocktailkreatören Bella Porcile bjuder på ett läckert sour-recept med smak av lingon och brynt smör.