En soppa som piggar upp i höstmörkret – både med smak och färg! Denna härliga kombination av pumpa och miso är något som bara måste upplevas.
Ingredienser
4 portioner
1 kg pumpa eller butternut squash
½ kg sötpotatis
4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 schalottenlök, finhackad
2 tsk ingefära, riven
3-4 matskedar vit miso
1 ½ l grönsaksbuljong
2 msk salladslök, hackad
½ tsk shichimi togarashi eller chiliflakes
Salt
Nymalen svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 230 grader.
Kärna ur pumpan och skär den i 5 cm stora bitar. Spara fröna till garnering. Skala sötpotatisen och skär den i 5 cm stora bitar.
Lägg pumpan, sötpotatisen och vitlöksklyftorna i en ugnsform eller på en bakplåt. Ringla över 2 matskedar olivolja och strö över salt och peppar. Rosta i ugnen tills pumpan och sötpotatisen är mjuka, ca 30 minuter. Vänd efter halva tiden. Låt svalna och skala sedan pumpabitarna.
Hetta upp 1 msk olivolja på medelvärme i en stor kastrull. Tillsätt schalottenlök och ingefära och bryn tills de mjuknat. Tillsätt miso och grönsaksbuljong och rör om tills misopastan är upplöst. Tillsätt pumpan och sötpotatisen och låt sjuda i 15 minuter. Sänk värmen om det behövs. Soppan ska sjuda, inte koka.
Rosta undertiden pumpafrön i en torr panna, ca 3-4 minuter, och ställ åt sidan.
Mixa soppan slät med en stavmixer, eller i omgångar i en blender eller matberedare. Garnera med salladslök, lite shichimi togarashi (eller chiliflakes) och rostade pumpafrön.