Quality time med Jens Dolk
Han vill inte kalla sig själv entreprenör. Men det är svårt att hitta ett ord som beskriver Pulltexambassadören Jens Dolk bättre.
Entreprenörskapet var tydligt redan som 12-åring då Jens tjänade extraslantar genom att paketera om godis från affären och sälja i grannskapet. Därefter startade han upp en cykelverkstad i källaren och när det blev reflexlag i Sverige förstod Jens snabbt att det fanns pengar att hämta. Med hjälp av sin pappas reklambyrå tryckte han upp planscher med budskapet ”Är din cykel laglig?” Han sålde reflexer som smör i solsken. Jens, som än idag renoverar cyklar som terapi, köpte sig en röd racercykel med pärlemosadel för de ihoptjänade slantarna. Affärsidéerna avlöste varandra och vid 15 års ålder klarade han sin ekonomi utan föräldrarnas stöttning.
Tittar man på Jens meritlista hittar man yrken som författare, sommelier, skribent, kock, programledare, krogägare, reseledare och han är initiativtagare Mitt Kök-Sverigeresan. Den röda tråden sedan han var 15-år har varit hans stora intresse för mat och dryck. Idag driver Jens restaurangen K-märkt tillsammans med Daniel Roos och Hanna Normark. Han har även, tillsammans med sin familj, startat en mycket populär hemmakrog. Många känner även igenom honom från TV-rutan där han ofta tipsar om mat och dryck.
En sommelier med skruv
Jens är ambassadör för Pulltex som tillverkas strax utanför Barcelona i Spanien. Vi följer med honom dit på en resa vars syfte är att besöka Pulltex för att få mer kunskap om tillverkningen och för att ta del av varumärkets historia.
Jens upptäckte Pulltex under en resa till Paris för över tio år sedan.
– I en klassisk gammal köksbutik på en bakgata såg jag den geniala öppnaren där man drar ut korken i två steg. För en ”vingubbe” är vinöppnaren lika viktig som hammaren är för snickaren, säger Jens. Favoritöppnaren är Pulltaps Toledo.
- Den är snygg, praktisk och ligger skönt i handen. Det finns så många avancerade och konstiga öppnare på marknaden men den klassiska kyparmodellen är överlägsen när man väl fått in snitsen, berättar Jens.
Pulltex revolutionerande vinöppnare Pulltaps har sin avstamp i en berättelse om två kusiner som tävlade om vem som kunde uppfinna den bästa vinöppnaren. Pulltex anlitade uppfinnaren Brucart som vann över sin kusin när han kom på med idén med vinöppnarens tvåstegs-hävarm. Idag är uppfinningen patenterad och används av sommelierer och kypare världen över.
På plats hos Pulltex får Jens tillverka sin egen vinöppnare, han drar snabbt slutsatsen att det är ett gediget hantverk och inte så enkelt som det ser ut när man ser de erfarna hantverkarna tillverka öppnarna. Otaliga moment senare visar han stolt upp det färdiga resultatet.
Jens i sitt rätta element
När man befinner sig med en sommelier i Barcelona så vore det nästintill brottsligt att inte besöka någon av traktens vingårdar. Strax utanför Barcelona finns en av världens största producenter av mousserande vin – Freixenet, vars rötter sträcker sig tillbaka till 1861. Under vår guidade tur kompletterar Jens guiden och briljerar med sina gedigna kunskaper om vinproducenterna från trakten. Jens har ett sätt att förklara vinproduktionen på ett enkelt och pedagogiskt sätt. Hans filosofi är att förklara vin så det blir lättförståeligt även för de som är noviser.
När det är dags för vinprovning avslöjar Jens att Cava inte är hans favorit, men han uppskattar alltid ett bra hantverk. Han berättar att han under ett år bestämde sig för att endast dricka vita viner för att hitta olika smakkombinationer och därefter är vita viner ofta hans favoritdryck.
Jens poängterar också vikten av att dricka vin i rätt temperatur. Misstaget vi gör i Sverige är att vi ofta dricker vitt vin för kallt och rött vin för varmt. Jens tips är att ta ut det vita vinet ur kylen en halvtimme innan det ska serveras. Omvänt gäller för rött vin – för att få fram det bästa aromerna tjänar rött vin på att sättas in i kylen en halvtimma innan det ska serveras. Enkelt att komma ihåg och enkelt att förstå – precis enligt Jens filosofi.
Fest för öga och gom
Även om Jens helst kallar sig för vinkypare så har han ett djupt matintresse och han kan så gott som kalla sig kock. Under lumpen arbetade Jens som kock på isbrytare Ymer där han träffade Andreas Hedlund. Enligt Jens var det Andreas som lärde honom laga mat ”på riktigt”. För någon med sådan matkärlek är ett besök på Barcelonas saluhall ett måste. Saluhallen Mercat de Sant Joseph bjuder på en fest för både öga och gom. Vi testar oss fram och stillar hungern med Pata Negra, Manchego-ost och andra delikata spanska delikatesser. Besöket avslutas med kopp stark Cortado som är det populäraste kaffealternativet i Spanien.
Dagarna i Barcelona präglas av Jens brinnande entusiasm och energi. Hans tempo är imponerande och det ter sig plötsligt självklart att allt han rör vid tar skruv!
Omnämnda produkter
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips