Sticky rice med klementin & chili

Publicerad av: Lena Unger, 2025-12-02
Taggar:

Tröttnat på Ris à la Malta? Här ger Sebastian Gibrand nytt ljus åt denna julklassiker – med klibbris, kanel, klementinsorbet och en subtil hetta från chili. 

Våga tänka nytt i år och inspireras av Sebastian Gibrands asiatiska julbord. Hans tolkning av Ris à la Malta är en modern och lekfull juldessert, där krämighet möter syra och kryddor på ett smakfullt sätt.

Ett perfekt avslut på julmiddagen!

Ingredienser

Rispudding (4 portioner)

  • Klibbris
    2,5 dl
  • Salt
    1 nypa
  • Kanelstång
    1 st
  • Vaniljstång
    1 st
  • Mjölk
    3,5 dl
  • Socker
    4 msk

Klementinsorbet

  • Torrglykos
    110 g
  • Socker
    2,5 dl
  • Vatten
    4,5 dl
  • Klementiner, pressad juice
    1 kg
  • Citron, pressad juice
    1 st

Till servering

  • Sichuanpeppar
  • Chiliolja
  • Rivet citronskal

Gör så här

  • Koka glykos, vatten och socker till en sockerlag. Låt svalna. Tillsätt klementinjuice och citronjuice. Kör i glassmaskin.

  • Skölj och blötlägg riset i minst 1 timme.

  • Koka upp riset tillsammans med kryddorna och mjölken. Låt sjuda under lock tills riset är mjukt och klibbigt. Rör om då och då.

  • Tillsätt socker och rör tills det har smält.

  • Servera den varma rispuddingen tillsammans med en klick klementinsorbet. Toppa med chiliolja, sichuanpeppar och rivet citronskal.

Relaterade produkter