
Knivguide
Kniven är kockens viktigaste redskap. På samma sätt som en slö kniv kan minska lusten att laga mat, kan en vass kniv inspirera till stordåd i köket. Men det kan vara svårt att hitta rätt i knivdjungeln. Ett gott råd är att välja en kniv som är välbalanserad och som har ett slitstarkt stål som håller sig vasst. Vilken kniv som ligger bäst i din hand kan däremot bara du själv svara på.
Här nedan har vi samlat produkttips till dig som vill slipa knivkunskaperna – och bli en ännu vassare matlagare!
Knivvarumärken

Global
Den första Globalkniven designades i Japan 1985. Kombinationen av ett slitstarkt stål, en unik design och en extremt vass egg var det som gjorde att intresset för Globalkniven snabbt växte. Idag är Global ett av världens största knivvarumärken.
Läs mer
Yaxell
Yaxell grundades i Seki 1932 och har sedan starten varit en av Japans ledande knivtillverkare. Knivarnas otroliga skärpa och fascinerande damaskusmönster har gjort dem populära i så väl restaurangkök som hos kvalitetsmedvetna hemmakockar.
Läs mer
Tamahagane
Namnet Tamahagane kommer från det mytomspunna stål som används vid tillverkning av traditionella japanska samurajsvärd. Tamahaganes knivar har samma uppbyggnad som ett samurajsvärd, med hårt stål i eggen och mjukt, slitstarkt stål i övriga delar.
Läs merKnivjämförelse
Knivserie | Lager.stål | Kärnstål | Ytterstål | HRC¹ | Bladrygg² | Bladstruktur | Handtag | Knivmodeller | Ca.pris |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Global Classic | 1 | Cromova.18 | - | 56–58 | 1,2–4,7.mm | Slät | 18/10-Stål | 89 | 1399 kr |
Global Ni | 1 | Cromova.18 | - | 56–58 | 2,0–2,4.mm | Slät | 18/10-Stål | 18 | 1299 kr |
Global Sai | 3 | Cromova.18 | SUS410 | 56–58 | 1,5–2,5.mm | Hamrad | 18/10-Stål | 19 | 1799 kr |
Tamahagane Shokunin | 1 | Mo-V | - | 58 | 1,2–2.mm | Slät | Pakkawood | 7 | 1959 kr |
Tamahagane San | 3 | VG5 | SUS410 | 58–59 | 0,8–2,6.mm | Slät | Pakkawood | 26 | 2059 kr |
Tamahagane San Tsubame | 3 | VG5 | SUS410 | 61 | 1,7–2,3.mm | Hamrad | Micarta | 17 | 2269 kr |
Tamahagane San Kyoto | 63 | VG5 | SUS410 | 59–60 | 1,4–2,0.mm | Damaskus | Micarta | 18 | 4129 kr |
Yaxell Ran | 69 | VG10 | Hemligt | 60–62 | 1,6–2,6.mm | Damaskus | Micarta | 18 | 2349 kr |
Yaxell Zen | 37 | VG10 | Hemligt | 61 | 1,9–2,1.mm | Hamrad | Micarta | 12 | 1799 kr |
Yaxell Super Gou | 161 | SG2 | Hemligt | 63 | 1,8–2,3.mm | Damaskus | Micarta | 16 | 4899 kr |
Yaxell Super Gou Ypsilon | 193 | SG2 | Hemligt | 63 | 1,8–2,3.mm | Damaskus | Micarta | 3 | 8099 kr |
1) HRC är ett mått på stålets hårdhet. Knivstål ligger normalt på 52–64 HRC. Ju högre HRC desto hårdare stål och vassare skärpa. En kniv med mjukt stål är inte lika skarp, men den är flexibel och lätt att underhålla. Hårt stål är skörare och kräver mer för att få upp skärpan igen. 2) Tjockleken på bladryggen varierar beroende på knivmodellerna inom serien. Global Classic har exempelvis helsmidda modeller med grövre tjocklek.
Mer läsning

GIBRANDS KNIVGUIDE
Vad är skillnaden mellan en kockkniv och en allkniv? Och vilken knivmodell passar till vilken råvara? Här är Sebastian Gibrands vassaste knivtips!
Läs mer
SKÖTSELRÅD FÖR GLOBALKNIVAR
En ny Globalkniv är precis så vass som du vill att en kniv ska vara. Men för att den ska fortsätta prestera på samma nivå finns det några saker att tänka på.
Läs mer
Gibrands slipskola
Vill du bli proffs på knivslipning? I Gibrands slipskola visar Sebastian Gibrand hur du använder en våtslip, skärpstav och slipsten på bästa sätt.
Läs mer