Begränsa dig inte till svartpeppar, det finns fler saker som smakar bättre nymalet! Vi har testat oss fram till fem tips på ingredienser som förtjänar en plats i dina kvarnar.
Standarden i många hushåll är att ha en kvarn för salt och en för svartpeppar. Kanske använder du även vitpeppar en del? Om du precis som vi gillar att använda fler hårda kryddor än så i din vardagliga matlagning kan det vara värt att ge dem en lyxförpackning i form av en kryddkvarn. Här kommer våra fem favorittips på ovanliga ingredienser som är bra att ha nära, och färskmalda, till hands i köket.
1. ROSÉPEPPAR
De rosa små kryddkornen är perfekt för våriga fiskrätter. Trots att peppar finns i namnet är dock rosépeppar inte släkt med de andra pepparsorterna vi är vana vid att ha i våra kvarnar, och kallades förr för falsk peppar för att det var billigare. Det är små, torkade frukter egentligen som passar till såväl fisk som vilt, men även i efterrätter!
Dessa små korn har en väldigt distinkt smak som ger en lätt avdomnande effekt i munnen. Pepparn kommer från Kina och är typiska för just provinsen Sichuan, och är faktiskt närmare släkt med citrusfrukter som apelsin och citron än svartpeppar. Så om du gillar att laga kinesisk mat är en kvarn med sichuan nära till hands en bra idé.
Hos korianderplantan används allt. Blad, rötter och såklart fröna. Dessa är egentligen korianderplantans torkade små frukter och de har en citrusaktig smak som piggar upp rätter som grytor. Om du fyller en pepparkvarn med korianderfrön kommer du vara redo att ge sting till nykokat ris eller vinägretter, och det gör sig extra bra tillsammans med fänkål.
Under sommarmånaderna är det högsäsong för grillen, och de flesta har nog en favoritblandning av kryddor att använda till kött, fisk eller grönsaker som ska vändas över värmen. Då kan det vara extra behändigt med en kvarn som ständigt är redo att leverera. Kocken Louise Johansson gillar att fylla sin med fänkål, dillfrön och rosépeppar. Testa att blanda dina favoriter i en kvarn för att alltid vara redo när grillsuget slår till.
En av våra mest folkkära kryddor är kardemumma. Vi har den i våra bullar, kakor och skorpor – men kryddan har sitt ursprung i Sri Lanka och södra Indien. Kardemummakärnorna växer i små gröna kapslar, och de ska du inte ha med ner i kvarnen. Testa att använda färskmald kardemumma i din nästa curry eller på din kaffe, eller att toppa din vaniljglass med rabarber med!
Zassenhaus har tillverkat högkvalitativa salt- och pepparkvarnar sedan 1867. Tack vare deras keramiska malverk CeraPlus erhåller de stausen som en av världens absolut främsta kvarntillverkare, och används till exempel av Svenska Kocklandslaget. Utöver kryddkvarnar hittar du även skärbrädor, kaffekvarnar, timers och mortlar i deras sortiment.
Vi tycker att det är jätteroligt att experimentera med vad en kan mala i en kvarn från Zassenhaus, men vi vet också efter våra tester och erfarenhet vad som funkar mindre bra. Malverket är starkt nog att kunna mala grus, som Louise Johansson demonstrerar i filmen här, men det är inget vi rekommenderar att du testar hemma.
Ingredienser med mycket olja så som chips eller sesamfrön kan lätt bilda en paste snarare än fint strössel. Kryddpepparkorn är också en ingrediens som är svår att ha i en kvarn, då kornen ofta är för stora för att kunna malas ner ordentligt. Använd därför hellre en mortel till dessa ingredienser. Kaffebönor kan också verka som en rolig idé för att få till ett fint pulver, men de är också för stora för att få till ett bra resultat. Testa hellre en ordentlig kaffekvarn från Zassenhaus för en ultimat kopp med java.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.