Presenteras av:
Vin och svamp är självklara inslag på höstens middagar. Men vilket vin passar bäst till vilken svamprätt? Vi tipsar om tre goda smakkombinationer.
Kantareller, karljohan och kremlor. Hösten är här och det är hög tid att ge sig ut i skogen och plocka svamp. Svamp är en fantastisk råvara – likaså en fantastisk vinvän. Beroende på hur du tillagar svampen kan du matcha den med såväl vitt vin som rött och mousserande.
Här nedan bjuder vi på tre härliga svamprätter och viner som passar till.
BUBBEL OCH KANTARELLTOAST
Kantarelltoast är en klassisk, nästan barnsligt god, svensk förrätt. Här får svampen verkligen ta plats på tallriken och leva upp till sin status som skogens guld. Vill du göra en lyxigare variant? Testa att toppa toasten med löjrom och crème fraiche och servera den tillsammans med ett glas champagne. Här har vi en smakkombo som heter duga. Syran i champagnen möter den feta crème fraichen, de brödiga tonerna går i harmoni med det smörstekta brödet och bubblorna tar hand om umamismaken från romen och kantarellerna.
Glas: Riedels Champagneglas
Recept: Toast med kantareller & löjrom
CHARDONNAY OCH RISOTTO
Svamprisotto och vin hör ihop – så enkelt är det. Om det ska vara rött eller vitt är däremot en smaksak. Vitt vin är oftast förstavalet till rätter med kantarell som huvudingrediens, såsom Lisa Lemkes och Tommy Myllymäkis höstrisotto. Här passar ett fylligt och smakrikt vitt vin bra, allra helst en fatlagrad Chardonnay. De smöriga och nötiga tonerna i vinet gifter sig perfekt med den krämiga kantarellrisotton. Föredrar du rödvin? Då ska du leta efter ett vin i kategorin mjukt och bärigt, till exempel en italiensk Barbera.
Glas: Riedels glas för Ekad Chardonnay
Recept: Ljuvlig höstrisotto av Lisa Lemke & Tommy Myllymäki
CABERNET SAUVIGNON OCH HÖSTGRYTA
På hösten hungrar vi efter rustika rätter och värmande grytor. I den här typen av matlagning används svampen sällan som huvudråvara, utan som tillbehör eller smakförstärkare. Ett exempel är Louise Johanssons viltgryta som är smaksatt med allt ifrån kantareller till enbär, timjan och portvin. Hela rätten andas mustiga höstsmaker och naturligtvis ska vinet hålla samma kaliber. Välj ett rött vin med strävhet och mogen frukt, såsom Cabernet Sauvignon, för att göra grytan rättvisa.
Glas: Riedels Cabernetglas
Recept: Louise Johanssons mustiga höstgryta