Swedish Young Chef Award är en kocktävling för sistaårselever på restaurangskolor runt om i Sverige. Inför årets tävling har vi pratat med Amanda Lydahl som tog hem segern 2017.
Foto: Magnus Sandberg
Swedish Young Chef Award, tidigare Årets Kockelev, går av stapeln i samband med fackmässan GastroNord i Stockholm. Tävlingsuppgiften är att skapa en förrätt på blåmussla eller pilgrimsmussla och en varmrätt med högrevskärna på 2,5 timme. Nu på fredag, den 27 april, gör de sex finalisterna upp om vem som blir årets vinnare.
Som stolta sponsorer kommer vi på Sundqvist givetvis att vara på plats för att följa deltagarna. Inför tävlingen har vi även tagit ett snack med förra årets vinnare Amanda Lydahl.
Vad har vinsten i Swedish Young Chef Award betytt för dig?
– Det är självklart en stor merit och något som gett mig motivation till att fortsätta utvecklas. Även om jag hade fortsatt att utvecklas ändå så gav vinsten mig känslan av att vara på rätt väg.
Vad har du gjort under året?
– Först arbetade jag på Lilla Bjers Gårdskrog på Gotland. Efter det åkte jag och min pojkvän till Toscana i Italien och arbetade på en pop up-restaurang på vingården Terreno. Gården drivs av Sofia Rune, som också är delägare i The Winery Hotel. Sedan kom jag tillbaka till Gotland och jobbade julen på restaurang Rot. Efter det flyttade jag till Stockholm, där jag fick jobb på restaurang Volt.
Nu ska du sitta med i juryn för SYCA, hur känns det?
– Jättekul! Det är första gången jag är med i en jury och det är så klart lite nervöst, men jag ska läsa på om hur man bedömer maten.
Har du fått mersmak för tävlingar? Och vilka skulle du i så fall vilja delta i?
– Ja, men just nu vill jag fokusera på jobbet och få så mycket kött på benen som möjligt. I framtiden vill jag gärna ställa upp i Årets Kock.
Har du någon annan karriärdröm?
– Jag vill fortsätta utvecklas som kock och människa. Någon gång i framtiden skulle jag även vilja öppna en egen restaurang där jag kan få vara kreativ. Jag har även en dröm om att få se fler kvinnliga kockar i den här branschen.
Vem är din förebild i branschen?
– Fredrik Johnsson och Peter Andersson, ägare av Volt, är båda förebilder. Jag ser upp till dem för att de väljer att jobba med småskaliga producenter och dessutom är de väldigt kreativa. Det är kul att få chansen att jobba med kockar som är så jordnära och som bryr sig om naturen minst lika mycket som de bryr sig om maten de serverar. Det känns som att jag har hittat hem i den nynordiska matlagningen och att det är något som kommer att följa med mig.
Tillsist, vilka är dina tre måsten i köket?
Riktigt bra mejeriprodukter, säsongens grönsaker och en slipad kniv.