Äntligen april. Premiär för primörer! Det är få saker som väcker så starka vårkänslor som när årets första grönsaker intar torgen och grönsaksdiskarna.
Så här års är vi många som har tröttnat på övervintrade rotfrukter och tomater som saknar färg och smak. Med årets första grönsaker kommer matlagningslusten tillbaka – och det med besked. Det blir extra roligt att laga mat om du har bra redskap i köket. Globals smidiga allkniv är guld värd när du hackar mindre grönsaker, såsom färsk vitlök och sparrisskott. Se bara till att sköta om kniven ordentligt, så att den inte förlorar skärpan. Förvara den gärna i ett rejält knivblock där den inte stöter emot andra köksredskap.
Primörer är milda i smaken och goda att äta som de är, möjligen lätt kokta eller stekta. Sparris kan du med fördel steka innan servering. Låt sparrisskotten fräsa några minuter i din CTX-panna, avsluta med en klick smör samt några drag med Zassenhauskvarnen och du har skapat säsongsmagi på en tallrik. Aubergine är en annan härlig grönsak som framförallt odlas och äts i länderna runt Medelhavet. Men även i Sverige kan vi njuta av lokalodlad aubergine från april till september, bland annat från en växthusodling i Skåne. Aubergine lagar du enkelt genom att skära den i skivor och tillaga i ugn. Roastern från Scanpan är perfekt i sammanhanget, eftersom den både fungerar som ugnsform och serveringsfat.
Frossa i vårens primörer och avnjut med något gott att dricka till! Om du föredrar vin till maten är Riedels druvspecifika vinglas ett måste. Som vinälskare kommer du att märka vilken enorm skillnad det är på glas och glas.
Recepttips!
Laga aubergine med smak av Medelhavet. Den här härliga rätten går lika bra att servera som aptitretare, tillbehör till buffén eller som fyllning i ett pitabröd.
Ta del av receptet här.