Ett nytt år betyder ofta nya vanor. En bra vana i köket kan vara att se över och slipa sina knivar med jämna mellanrum. Även den bästa kniven behöver lite omvårdnad och kärlek för att hålla så länge den är ämnad att göra.
Hur ofta ska jag slipa mina knivar? Hur långt är ett snöre? Beroende på hur mycket din kniv används bör den slipas olika ofta men i japanska kök slipar kockarna sina knivar varje dag. Det finns flera olika sätta att skärpa upp dina knivar. Nedan hittar du tipsen och prylarna för att ta hand om dina köksknivar på bästa sätt.
Håll efter dina köksknivar genom att då och då skärpa dem med MinoSharps våtslip. Allt du behöver göra är att fylla knivslipen med lite vatten och dra några drag med kniven igenom de olika hjulen, så blir skärpan som ny!
En vass kniv är kockens bästa vän. För att bibehålla en vass egg behöver du då och då slipa om din kniv. Här visar Sebastian Pettersson från Svenska Kocklandslaget hur du gör för att slipa med Yaxells slipstenar.
Det är skillnad på att skärpa och att slipa en kniv. Att skärpa kniven är något som du gör regelbundet, med en våtslip eller en skärpstav, för att underhålla eggen på kniven. Skärpan på kniven återställs utan att du egentligen avverkar något stål. När knivseggen inte blir tillräckligt vass med våtslip eller skärpstav behöver du slipa om kniven och få fram en ny råegg. Det är då slipstenarna kommer in i bilden.
Det kan vara svårt att hitta rätt vinkel när du slipar med slipsten. Japanska kockknivar har i regel en slipvinkel på 12–15 grader. Använd gärna MinoSharps slipstöd, eller slipfixtur, tills du fått in känslan. Stödet håller en vinkel på 15 grader och du klämmer enkelt fast det på knivbladet.
Med en skärpstav får du snabbt en vass egg på din kniv. Det finns både keramiska skärpstavar och skärpstavar i diamant. Diamantbrynet är grövre i modellen och används, vid behov, innan den keramiska skärpstaven.
Bra knivar kräver bra förvaring! Globals stilrena knivlist har en stark magnet som sträcker sig över hela listen, vilket gör att kniven fäster oavsett var någonstans du sätter den.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.