En av de stora kökstrenderna för 2014 är när lantligt möter industriellt. Kontraster som skapar spännande kombinationer ofta med inslag av koppar och zink. Precis som Årets Kock, Filip Fastén, så har vi inspirerats av att handla på loppis och i Månadens Plock denna gången finner du ett riktigt loppisfynd, en köttkvarn från anrika Husqvarna.
Köttkvarnen är hetare än någonsin och det beror säkert på att vi på många sätt längtar tillbaka till det ursprungliga i matlagningen. Vi har tröttnat på halvfabrikat och vill veta mer om maten vi stoppar i oss.
Har man levt ett långt liv känns det säkert helt naturligt att trender kommer och går men visst är det härligt när det genuina och det som är bra för oss är på tapeten. Ett bevis på det är det explosionsartade begreppet slow food. Food trucks poppar upp i varje gathörn i Stockholm med härliga långkok som serveras som fast food.
Kopparkastruller har gjort starkt återtåg i köken. Förr hade vi kopparkastruller på väggarna som utsmyckning men nu används de flitigt som serveringskärl och Scanpans Matrie D´ finns på många finkrogar för att just servera ur.
Även retrostilen är het igen och den återfinns i Zassenhaus timer och i den vackra moccakvarnen i mässing som går i samma gyllen ton som Pulltaps Classic gold. Att köpa gedigna köksredskap med kvalitet kostar vid inköpstillfället men lönar sig i längden både för miljön och för plånboken. Dessutom ger det mycket mer matlagningsglädje!