Hösttider är skördetider. Låt dig inspireras av säsongens smaker och våga experimentera i köket i höst. Med en mängd rotfrukter, svampar och saftiga bär är det egentligen bara fantasin som sätter stopp för vad du kan skapa.
Hösten är en fantastisk tid för den som tycker om att laga mat. Det är nu vi får chansen att njuta av alla härliga råvaror som vuxit till sig under sommaren. Oavsett om du hittar dina favoriter i skogen, trädgården eller i grönsaksdisken så är det viktigt att du har bra köksredskap till hands när maten ska lagas.
Rotfrukter kan vara hårda och svåra att skära upp. Se därför till att använda en kniv med tyngd i bladet när du tar dig an grova råvaror, till exempel en av de större knivarna från Yaxell Zen. Kiritsuken är en vass knivmodell som, med rätt handlag, kan användas till i princip allt. Använd en stadig träskärbräda som underlag så kommer den att hålla skärpan en lång tid. Akaciabrädan från Zassenhaus är en trevlig skärbräda som är lika skonsam för kniven som vacker på köksbänken.
Rotsaksgryta, gulasch och chili – mustiga, värmande grytor är något som lockar så här års. Släng i alla läckerheter som hör säsongen till och krydda ordentligt med dina Zassenhauskvarnar, därefter är det bara att låta grytan stå och puttra på spisen. Om du vill ha extra sting kan du mortla torkad chilifrukt, förslagsvis i en gjutjärnsmortel från Zassenhaus, och röra ner i grytan. Låt sedan doften av långkok och nymalda kryddor sprida höststämning i köket. Kanske unna dig en drink i Riedels nya barglas medan du väntar?
LISA LEMKES HÖGREVSCHILI
Det kan verka svårt att göra sin egen chiligryta. Visst tar det lite tid, men egentligen är det latmansmat, eftersom rätten mer eller mindre lagar sig själv i grytan. Testa att göra Lisa Lemkes högrevschili i helgen. Du kommer att bli överraskad över hur lätt det är – och hur underbart gott det smakar.
LÄS MER