Med plirande ögon och ett charmigt leende möter vi Tommy Myllymäki på flygplatsen för att åka till Scanpan i Aarhus, Danmark. Redan när Tommy tävlade i EM Bocuse d Òr 2010 använde han sig av Scanpans stekpannor och sedan dess har de varit hans trogna följeslagare.
Tommy Myllymäki är en av Sveriges mest meriterade kockar med bland annat en Årets Kocktitel 2007, silver i Bocuse d’Or VM 2011, guld i Bocuse d’Or EM 2014 och brons i Bocuse d’Or VM 2015.
Vid årsskiftet sålde han sin restaurang Sjön i Jönköping och har sedan dess arbetat mer aktivt med restaurangkoncernen Svenska Brasserier som driver de välkända restaurangerna Sturehof, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo, Luzette och Stockholms Matmarknad.
Tommy är en man med många strängar på sin lyra och att få några dagar med honom är som en storvinst på lotto. Vi tar tillvara på tiden och får fantastiska dagar. För att inspireras besökte vi Torvehallerne i Köpenhamn där det är fullt av små butiker som säljer delikatesser, kött, fisk och grönsaker med ett otroligt utbud. Där ligger stora sällsynta fiskar, rockor, plockade fåglar och läckra citroner med blad och kvistar på vilket hintar om deras färskhet. Tommy berättar att Svenska Brasserier beställer ekologiska grönsaker från en marknad i Verona i Italien, som de sedan transporterar hem en gång i veckan och förser alla butiker och restauranger i koncernen med under vintertid innan de svenska råvarorna kommit igång.
Vi går ut från Torvehallerne för att äta lunch på en av Köpenhamns trendigaste taquerior, Hija de Sanchez, som serverar mexikansk mat, och främst tacos, på de bästa råvarorna. Det är den förra chefskonditorn Rosio Sánchez på stjärnkrogen Noma som har öppnat matbås utanför Torvehallerne. De har en enkel meny, inget komplicerat, bara hennes favoriter från hemlandet Mexiko.
- Det är fantastiska smaker och roligt att den som lagat maten gjort det med passion, för det märks, säger Tommy samtidigt som blåsten tar tag i hans tunna papptallrik och välter ut två av de tre ljuvliga tacosen.
Den vänliga personalen på Hija de Sanchez serverar snabbt en ny tallrik utan kostnad så att Tommy kan njuta lite till. Tommy har spenderat mycket tid i Köpenhamn och kommer ofta hit för att äta gott och för att inspireras.
- Det är inte så långt och man kan i stort sett resa över dagen och samtidigt få till sig otroligt mycket nya tankar.
Tommy har tipsat om en annan restaurang väl värd att besöka under vår Köpenhamnvistelse. Det är Guide Michellein stjärnkrogen Studio som ligger vackert mitt i Köpenhamn vid kanalen med utsikt mot Noma. Torsten Vildgaard som är kökschef var tidigare bland annat chef för Nomas testkök och självklart finns en hel del Noma-influenser i kockens matlagning. Som att den första drinken som serveras i välkylda skålar hälls upp från blomstervasen på bordet till allas förvåning. Torsten berättar att det är en ice breaker för att folk ska ha något att börja prata om på middagen. Tommy och Torsten är bekanta och pratar på en stund om familj och mat. Man märker att det finns en stor ömsesidig respekt.
Tommy är öppen och delar med sig mycket om sina framtidsplaner. Han berättar att han satsar på att springa Stockholm marathon med en måltid på under 40 min/mil. Det är betydligt snabbare än dagens tid och därför ligger han inte på latsidan utan är ute och springer på Köpenhamns gator under tiden vi är där. Han också som mål att göra en svensk klassiker nästa år. Det gäller att ligga i ordentligt men han har fått god hjälp av föreningen En svensk klassiker som han kommer att åka på träningsläger med. Han ska också jobba på sin krog Julita Wärdshus i Sörmland ungefär tre dagar i veckan under sommaren och är mitt upp i planering av ytterligare en ny restaurang i koncernen svenska Brasserier som kommer att bli en stor snackis. Men störst av allt är ändå att han också ska bli trebarnspappa i början av maj i år. Man kan förstå att hans citat i ett instagraminlägg som lyder ”Move fast and get shit done” stämmer väl in på denne fenomenala och ödmjuka stjärnkock som har så många järn i elden samtidigt att man undrar hur han får ihop det.