Att steka en perfekt biff kräver precision – detsamma gäller en bit fisk, pilgrimsmussla eller kycklingfilé. I Välstekt med Scanpan visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, hur du blir en stekare i världsklass genom att steka i rätt temperatur, tid och stekpanna.
Vit, grön, röd, svart... Kål är en grönsak som finns i många olika färger och skepnader. Vanligtvis serveras kål strimlad eller hackad i sallader, men faktum är att det även är otroligt gott att smörsteka kål. Gör som Thomas och prova med spetskål. Det är en mild variant av vitkål som, med rätt tillagning, blir ett utsökt tillbehör till middagen.
Thomas delar kålhuvudet på längden och steker det i olja med snittytan nedåt. Han steker på hög värme och väljer därför en värmetålig, rostfri stekpanna. När kålen har fått en fin yta vänder han på den, sänker temperaturen och tillsätter rikligt med salt och smör i stekpannan. Efter att ha öst kålen med smör ställer Thomas in pannan i ugnen och låter den baka klart, ca 15 minuter på 160 grader. En perfekt lagad spetskål ska vara mjuk i mitten och samtidigt ha en härligt krispig stekyta.
Stektips!
• Stek på hög temperatur
• Använd en rostfri stekpanna
• Glöm inte smöret
• Laga klart kålen i ugn
Stekt kål passar utmärkt som tillbehör till grillad mat eller som substitut för ris och pasta. Testa gärna att göra en vegetarisk rätt där kålen får vara stjärnan på tallriken. Thomas serverar sin kål tillsammans med vitlöksstekt panko och en vinägrett på brynt smör. Så enkelt och så gott!
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.