Vin till vilt

Publicerad av: Lena Unger, 2025-09-17

Vilket vin passar bäst till viltkött? Ja, det beror såklart på vilket kött och vilken typ av rätt du har på tallriken. Vi ger dig fyra goda matchingar att testa i höst.

Att välja vin till vilt kan vara lite klurigt. Det är lätt att tro att mustiga röda viner är vinnarna, men så är inte alltid fallet. Viltkött finns nämligen i många olika skepnader, allt ifrån smakrikt och kraftfullt till mört och magert. Viktigt också att tänka på kryddningen, tillbehören och tillagningen av rätten. Det är många delar som spelar in vid valet av flaska.

Nedan listar vi våra bästa viltrecept och vintips.

Cabernet Sauvignon till viltgryta

Vad sägs om en värmande gryta? Louise Johanssons viltgryta är smaksatt med ingredienser som kantareller, enbär och timjan – en riktig hyllning till hösten. För att matcha grytans mustighet behöver du ett vin med lika stor personlighet. Välj en Cabernet Sauvignon med en härlig strävhet och mogen fruktighet. Det är en kombination som inte kan slå fel.

Glastips: Riedel Veloce – Cabernet Sauvignon
Recepttips: Louise Johanssons mustiga höstgryta

Syrah till älgkött

Älg är basen i viltfamiljen – ett kött med en djup, fyllig och på många sätt unik smak. Om du inte har lagat älg förut, så ska du prova Robert Sandbergs älgytterfilé! Här har vi en säker succé, speciellt tillsammans med rätt vin i glaset. Välj en Syrah från norra Rhônedalen. Vinets mörka frukt, pepprighet och rökighet möter köttets karaktär på ett perfekt sätt.

Glastips: Riedel Performance – Syrah/Shiraz
Recepttips: Robert Sandbergs älgytterfilé

Pinot Noir till vildand

Vildand är ett mört kött med subtil viltsmak. Gustav Leonard serverar gärna filéerna på toast tillsammans med söta tomater och krämig burrata. För att lyfta fram det bästa i fågeln behöver du ett vin som är nyanserat och kraftfullt på samma gång. Här kommer Pinot Noir in i bilden, allra helst från gamla världen. Vinet har en fin syra som skär igenom fetman i köttet.

Glastips: Riedel Veloce – Pinot Noir
Recepttips: Gustav Leonhardts vildandstoast

Barolo till vildsvinsfilé

Biff Wellington med vildsvinsfilé? Ja, visst! Här har vi ett gott tips från viltkocken Daniel Tottie. Hela rätten andas komplexitet och elegans – och kräver ett vin i samma klass. Testa gärna Barolo till rätter med vildsvinsfilé. Vinet är lika smakfullt som smakrikt. Noter av tryffel och tjära, som utvecklas när Barolo mognar, lyfter fram de jordiga och robusta smakerna i köttet.

Glastips: Riedel Performance  – Pinot Noir
Recepttips: Daniel Totties Wild boar Wellington

Relaterade produkter