Presenteras av:
2011 vann han bartender-VM. Idag driver han en av Sveriges största Youtubekanaler inom dryck och drinkar. Lär känna vår nya ambassadör David Kringlund!
Dryckesexpert, bartender, drinkmakare – kärt barn har många namn. David Kringlunds intresse för drinkar föddes i tonåren, när han arbetade på Selma spa hemma i Sunne. Men det var när han flyttade till Stockholm som karriären verkligen tog fart. David gick en bartenderutbildning, fick jobb på TGI Fridays vid Stureplan och började att tävla i bartending. År 2010 blev han skandinavisk mästare och året därpå kammade han hem ett VM-guld.
– Helt galet! Det var jag verkligen stolt över. Det gjorde också att jag fick möjlighet att ta nästa steg. Jag sökte jobb på en bar som hette Kåken. Det var en bakficka till Niklas Ekstedts krog på Regeringsgatan och den bästa baren jag kunde tänka mig. Där jobbade jag i några år och lärde mig jättemycket om cocktails, säger David.
På frågan om vilken som är hans favoritdrink svarar David tveklöst Negroni. Det är en italiensk cocktailklassiker som består av gin, campari och vermouth. David berättar att han lärde sig att älska drinken efter åren som bartender, när han arbetade som Brand Manager för Campari i Sverige.
– Det är den drinken jag återkommer till. Den är bitter och söt och verkligen en smakexplosion. I början tänkte jag: ”vad fan är det här för smak?” Men nu vill jag alltid ha en Negroni när jag går ut och dricker drinkar. Det är lite som med kaffe. Man lär sig att uppskatta smaken och till slut så vill man alltid ha en kopp, förklarar han.
År 2019, när Negroni fyllde 100 år, gjorde David en dokumentärfilm om drinken tillsammans med Johan ”Matgeek” Hedberg som släpptes på Youtube. Filmen blev också starten på Davids egen Youtube-resa. Efter påtryckningar från Johan bestämde sig David då för att starta upp ett konto i egen regi: David Kringlund. Idag är det en av Sveriges största Youtubekanaler inom just dryck och drinkar.
Vad är det roligaste med att jobba med drinkar?
– Det finns någonting med smaker som är väldigt spännande. Och att få skapa, tänka och vara kreativ. Sedan gillar jag dimensionen med det visuella också. Att göra en riktigt snygg drink, kanske ställa den vid ett fönster i dagsljus och ta en bra bild.
Vilket är ditt bästa tips för att bli vassare i hemmabaren?
– Att börja blanda drinkar! Jag upplever att många runt mig uppskattar bra drinkar, men saknar självförtroendet att göra egna. Det känns meckigt. Du ska göra egen sockerlag och sådant. Men jag lovar – det här är enkla grejer. Det är mycket enklare än att laga mat. Sedan finns det förstås knep att ta till. Använd mycket is, så att drinkarna blir ordentligt kylda. Välj glas med omsorg och var noga när du mäter upp dina ingredienser.
Vad har redskapen för betydelse?
– De gör det roligare och ökar sannolikheten att du faktiskt kommer att blanda drinkar. Om du har drinkglas hemma, så kommer du ta fram dem när du ska göra en drink. Och om det är en drink som ska skakas, så använder du en shaker till det i stället för en syltburk eller termos. Redskapen är ju optimerade också, för att det ska bli lättare att lyckas med drinkarna.
Vilket är ditt favoritredskap från Cocktail Club?
– Favoriten är
kitet i sin helhet, eftersom allting är samlat där. Men jag tycker också att det är väldigt smidigt med behållaren för is. Annars kan det vara knepigt hemma i köket, om du använder en kastrull eller skål. Då ligger isen snart i ett vattenbad och drinkarna blir vattniga från start. Men Cocktail Clubs isbox har en behållare i botten som samlar upp smältvattnet, vilket gör att isen håller sig torr. Den löser verkligen ett problem.
Drinktips!
Vill du testa en av Davids drinkar? Här presenterar han en variant på Bellini med torrt, alkoholfritt bubbel och hemgjord passionsfruktspuré. Fräschare fredagsdrink får du leta efter!
Till receptet