Presenteras av:
Det är med precision som Zassenhaus malverk tillverkas i den lilla staden Solingen i Tyskland. Dit åkte vår ambassadör Louise Johansson för att lära sig mer om de keramiska malverken. Louise vann Sveriges Mästerkock 2011 och sedan dess har kryddkvarnar från Zassenhaus varit hennes favoriter.
Zassenhaus är ett företag med en lång historia. De startade tillverkning av stålredskap redan 1867 och har sedan dess blivit en symbol för högkvalitativa krydd- och kaffekvarnar.
20 år efter att företaget grundades började Zassenhaus tillverka kaffekvarnar och 1904 startade de med pepparkvarnstillverkning som utökades med trätillbehör i mitten av 20-talet. Idag har man hand om hela processen från att torka träet, som tar 25 timmar, till att snida kvarnarna. År 2000 lanserade Zassenhaus sitt egendesignade och patenterade malverk tillverkat av tysk högkvalitativ keramik. Malverket heter CeraPlus och har 25 års garanti. De använde originalmalverket i stål som mall för att tillverka ett ännu starkare malverk i keramik med vilket man uppnådde en ännu större precision i malningen. De är så starka att man kan mala grus med dem även om det inte är något Zassenhaus rekommenderar.
För att kunna gjuta keramik blandas den med 15 % plast, annars går den inte att forma. Plasten försvinner vid bränningen och malverket krymper därmed 18 % i diameter. Ugnen hettas upp till 1650 grader men det måste ske väldigt sakta för att inte malverken ska spricka. Totalt tar det tre dagar för bränningen som börjar med att malverken sätts i en ugn som värms upp från 150 grader till 350 grader i långsamt tempo. Då försvinner plasten, endast 0,3 % finns kvar efter bränningen. I nästa ugn hettas malverken upp till 600 grader för att slutligen flyttas till en ugn som hettas upp till 1650 grader. Nerkylningen är lika viktig som upphettningen och måste gå väldigt långsamt. 2 % av all tillverkning går i sönder trots den stora försiktigheten och kunskapen som Zassenhaus besitter. Vid jämförelse med billigare malverk från t.ex. Kina, som kan se likadana ut utseendemässigt, bör man ställa sig fråga hur ren keramiken är, hur vassa tänderna i malverket är och hur hårt och varaktigt malverket är efter bränningen.
En kvarn är bara så bra som sitt malverk och det kan inte bli så mycket bättre än dessa keramiska malverk från Zassenhaus som är otroligt slitstarka och korrosionsfria. Det ända som är hårdare än keramiska malverk är diamant och trots att de inte innehåller diamanter så är en kvarn från Zassenhaus en riktig juvel bland kryddkvarnar!