Tävlingar har kommit att bli en stor del av Louise Johanssons liv. Hon var först ut att vinna Sveriges mästerkock 2011, kom trea i Årets Kock 2021 och kammade hem segern i Kockarnas kamp 2022. Men det har varit en tuff väg till toppen för Louise – och lika mycket en personlig resa som en resa i matlagning.
Louise Johansson står på bryggan och vinkar. Luften är frisk och nästan lite bitande, så där så att öronen kallnar ut i snibbarna när det kommer en vindpust. Vågorna kluckar mot skrovet på båten när vi går iland.
– Välkomna till Grötö! Vilket väder ni kommer med, säger Louise och skrattar.
Grötö är en liten ö som ligger i Göteborgs norra skärgård. Ön har ingen biltrafik och knappt hundra åretruntboende, vilket gör det till en rogivande plats. Det finns ett kafé, en gästhamn, en säsongsöppen restaurang och en sandstrand. Och så finns det en nybyggd sommarstuga med två rum, kokvrå och sovloft, där Louise och hennes 7-åring Ludvig har sitt tillhåll.
– När jag såg att det skulle byggas stugor här åkte vi hit och kollade. Jag fastnade direkt. Det är här en dröm för mig och Ludde, säger hon.
Louise har ingen tidigare koppling till Grötö – däremot är bandet till Västkusten starkt. Hon har sedan fyra år tillbaka sin hemadress i Göteborg och är född och uppvuxen i grannkommunen Kungälv. Det var också här, närmare bestämt i köket bredvid mamma, som Louise först fick smak för matlagning.
– Jag skulle inte säga att det var ett gastronomiskt hem. Vi hade en meny på tio rätter som rullade runt. Men min mamma lagade väldigt god mat. När hon stekte lök… Jag tyckte att det var så gott, berättar Louise.
Matlagningsintresset växte. I tidiga tonåren, när tjejkompisarna plöjde OKEJ och Frida, var det tidningen Allt om Mat som gällde för Louise. Hon bakade, planerade bufféer och provlagade recept. Så småningom blev det Hotell och restaurang på gymnasiet och sista terminen en efterlängtad praktik i London. Men här höll Louises matresa på att få ett abrupt slut.
Restaurangen visade sig vara väldigt hierarkisk, med en iskall köksmästare högst i rang. Louise berättar att alla var rädda för att göra fel och tassade på tå kring honom, för att inte få en stekpanna slängd efter sig.
– Det var en tuff upplevelse för en 18-åring. Samtidigt mådde jag inte bra själv på den här tiden. Det blev att hela restaurangbranschen avskräckte mig, säger hon.
Allting sattes på paus. Louise flyttade hem till föräldrarna, tog studenten och började att arbeta på sin pappas firma. I stora drag innebar jobbet att ”lägga skruvar och muttrar i påsar och häfta ihop”, vilket gjorde att hon snart blev understimulerad. När TV4 annonserade att de sökte amatörkockar till den nya programsatsningen ”Sveriges mästerkock” var Louise snabb med att skicka in sin ansökan.
– Det var väldigt nervöst. Jag kom med till uttagningen och presenterade en torskrygg för juryn. Leif Mannerström slängde gaffeln efteråt och då tänkte jag: ”Nej, nu är det kört.” Men så blev det en totalvändning, för det var typ det godaste han hade smakat i tävlingen, berättar Louise.
Många torskryggar har det blivit sedan dess. En särskilt minnesvärd var den som tog Louise till segern i finalen av Sveriges mästerkock. En annan torskrygg, som står i centrum just idag, är den som ligger och vilar i saltlag i hennes sommarstuga. Louise berättar att det är Ludde som har fått bestämma lunch och att torsk är en storfavorit hos honom.
– När jag lagar riktigt god, dyr fisk kan han inte sluta äta. Det är roligt. Sen är det ofta fel fisk, men det är där vi är nu, säger hon.
Med ”fel fisk” menar Louise fel sett till miljö och hållbarhet. Hon förklarar att klimatsmart matlagning har kommit att bli allt viktigare för henne, både privat och i yrkeslivet. Det är också temat på hennes senaste kokbok som heter ”Musslor & morötter”. Boken bygger på sju hållbara råvaror, där just blåmusslor och sill är exempel på bra mat från havet.
– Kanske vi ska gå ner till bryggan och plocka lite musslor? säger Louise och tar fram ett par gummistövlar.
Klart att vi ska. Det fina med Grötö är att det är en plats där Louise samlar kraft och energi, samtidigt som det är en guldgruva när det kommer till salta ingredienser. I vattenbrynet växer strandkål sida vid sida med marviol och gräslök – och i vågorna simmar makrillar runt bland musslor, havssallad och tång i alla tänkbara former.
Louise väljer ut några fina blåmusslor som hon lägger i sin korg. Därefter vadar hon längre ut i vattnet i hopp om att även hitta sockertång. Hon förklarar att tången sällan växer nära strandkanten, men att den ibland flyter in mot land när det blåser. Louise får syn på något brunaktigt i ”gyttret” och ger ifrån sig ett glädjetjut.
– Det här är så sjukt. Så här mycket sockertång har jag aldrig hittat förut. Fan vad kul! utbrister hon och håller upp sitt byte.
Nu är Louise nöjd. En liten tur till havet var det som krävdes för att knyta ihop råvarusäcken och hitta inspiration till dagens meny. Till förrätt blir det ostron med jordgubbar och vit soja och till huvudrätt en grillrökt torskrygg med kokt potatis, grillad strandkål och citron. Däremellan får vi mumsa på sidosnacks i form av krispiga tångchips och musseldipp.
Louise berättar att ostronen är en variant på den rätt som hon tävlande med i kvalfinalen av Årets Kock 2021. Eftersom kvalet gick av stapeln veckan före midsommar, så var det sommarens smaker som hon ville fånga i rätten.
– Jag tänkte säsong. Och vad är det runt midsommar? Jo, jordgubbar. Så detta är alltså jordgubbar i en lag på fläder, socker, citron och mirin, förklarar Louise medan hon lägger upp förrätten.
Årets Kock är Sveriges mest prestigefyllda tävling för kockar och brukar räknas som SM i professionell matlagning. Årets final går av stapeln i oktober och det blir Louises tredje försök att ta hem titeln. Men hur tog sig egentligen Louise ifrån amatörköket i Sveriges mästerkock till elitköket i Årets Kock? Ja, det är en historia i sig det.
Vi backar bandet. Efter vinsten i Sveriges mästerkock fyllde Louise på sitt cv med arbete på olika finkrogar i Göteborg, såsom Familjen och Upper House. Hon lagade mat i tv, skrev kokböcker och frilansade. Senare fick Louise också jobb på ICA:s reklamavdelning och specialiserade sig inom matstyling. Men åren däremellan, efter restaurang och före reklam, genomgick hon en stor livskris.
Louise lämnade en dålig relation. Och lämnades kvar utan vare sig fotfäste eller självkänsla, med ensam vårdnad om den då nyfödde Ludde.
– Jag har jobbat mycket med mig själv både med psykolog och kvinnojour för att förstå vad jag varit med om. Fått hjälp att läka mig själv och hitta en väg framåt, berättar hon.
I efterhand kan Louise se att hon kom ur krisen som en starkare, mer orädd person. Det var också i denna styrka som hon 2019 fann modet att söka till Årets Kock.
Louise minns tillbaka till sin första kvalfinal med skräckblandad förtjusning. Hon hade nog inte riktigt förstått vad hon hade gett sig in på förrän hon befann sig i tävlingsköket i Stockholm. En av uppgifterna var att laga gös och Louise tyckte att hon hade läget under kontroll, tills dess att det var fem minuter kvar och fisken fortfarande var rå.
Hon bestämde sig då för att ”köra ett trick” för att tillaga fisken blixtsnabbt. Olja under stekpannan, full fräs på spisen, i med fisk, smör och så upp på tallriken. Det var en chansning av Louise – som föll juryn i smaken.
– Det var fisken som tog mig vidare. De tyckte den var så jävla god, för att den var så nylagad. Då tänkte jag: ”Fan, det brinner i köket, men jag är i final”, säger Louise och skrattar.
Det året slutade hon på en hedervärd sjunde plats i tävlingen. Men Louise fick blodad tand till att söka igen, inte minst på grund av den storm som följde efter finalen. Hon berättar att det var många manliga kockar som inte unnade henne framgången i Årets Kock och ifrågasatte varför hon hade deltagit. Louise åkte därför hem, hårdtränade och sökte igen 2021. Resultatet? En bronsmedalj och en personlig upprättelse.
– Det var som att jag studsade en boll och satte den i krysset. Så kändes det. Efter det här med kockarna och även med motgångarna i livet… För mig var det en vinst, menar Louise.
Framgångssagan har fortsatt sedan dess. Året därpå kammade Louise hem vinsten i tv-programmet Kockarnas kamp och blev Sveriges egen ”såsdrottning”, efter att hon i duell efter duell visat hur en god sås ska slås. Men drömmen om en Årets Kock-pokal lever fortfarande. Och hur Årets Kock 2023 slutar? Ja, det kan bara framtiden utvisa.
Den här förmiddagen, och vårt besök på Grötö, slutar i alla fall med en utsökt lunch på Louises innergård. Vinden har mojnat, solen letat sig fram och torskryggen har fått sällskap av en silkeslen hollandaise. En riktig lyckträff, enas vi vuxna om. Ludde är glad han också. Han är redan inne på sin andra portion med fisk och potatis – och i eftermiddag kommer han minsann att ha mamma helt för sig själv.
RECEPTTIPS!
Inspireras av Louise och bjud på ostron i helgen! Här hittar du receptet på förrätten som vi fick äran att smaka på. Det går utmärkt att byta ut jordgubbarna mot någon annan syrlig favorit som är i säsong, till exempel havtorn, citrus eller tomat.
Läs mer