Att steka en perfekt biff kräver precision – detsamma gäller en bit fisk, pilgrimsmussla eller kycklingfilé. I Välstekt med Scanpan visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, hur du blir en stekare i världsklass genom att steka i rätt temperatur, tid och stekpanna.
Karamelliserad lök är ett härligt tillbehör som passar jättebra att servera till exempelvis hamburgare, grillat eller som topping på en pizza. Det är inte särskilt svårt att karamellisera lök – men det tar tid. Räkna med omkring 20 minuter i stekpannan. När löken är stekt, det är egentligen då själva karamelliseringen börjar. Vätskan kokar bort, sockret i löken omvandlas till karamell och fram träder en söt, djup och fantastiskt god löksmak.
Thomas använder en rostfri stekpanna utan beläggning när han gör karamelliserad lök. Inledningsvis steker han på hög värme och då är en rostfri stekpanna att föredra, eftersom den tål höga temperaturer bättre än en belagd panna. När löken har fått en fin stekyta sänker han värmen och låter allt vatten koka bort från löken. Här är det viktigt att använda rikligt med salt. Saltet ger både smak och hjälper till att dra ur vätskan ur löken. Mot slutet av stekningen tillsätter Thomas en skvätt öl i pannan som han låter reducera. På så vis får den färdiga löken en ännu godare och fylligare smak.
Stektips!
• Använd en rostfri stekpanna
• Först en het panna, sedan medelvarm
• Glöm inte saltet
• Låt stekningen ta tid
• Avsluta med en skvätt öl
Karamelliserad lök och getost är den perfekta kombinationen av sött och salt. Testa gärna detta goda recept på vit pizza med getost, karamelliserad lök och balsamvinäger. En rätt som passar lika bra till vardags som till festbuffén!
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.