När oktobervindarna viner runt husknuten är det gott att kura ihop sig med nära och kära runt middagsbordet. Hösten är en fantastisk årstid för den som gillar att laga mat. Skogarna är fulla av svamp och bär och det är dags att skörda alla råvaror som sommaren har lagt sin varma hand vid.
Svenska rotsaker smakar just nu som allra bäst. Välj och vraka bland morötter, rotselleri, rödbetor, polkabetor och persiljerötter och bjud på en värmande rotsaksgryta. Eller varför inte rosta betorna i ugnen tillsammans med helgens stek? Se bara till att du har rejäla knivar till hands, för rotfrukter kan vara riktigt tuffa att skära. Global är kända för sina slitstarka köksknivar med sylvass egg och i det breda sortimentet finns en kniv för varje tillfälle i köket. Men om du ska börja din Globalsamling någonstans är ett set med en kockkniv och en allkniv att rekommendera. Då klarar du de flesta köksarbeten. En annan vass kniv i sammanhanget är kockkniven från Yaxell Zen. Kniven har en tyngd i bladet som gör att den passar utmärkt till större råvaror så som köttstycken och rotsaker. Förra året utsågs kniven till testvinnare i Aftonbladets stora knivtest. Oavsett vilken kökskniv du väljer att arbeta med är det viktigt att du tar hand om den ordentligt. Ha en stabil skärbräda som underlag och dra några drag med kniven i våtslipen emellanåt, så ska du se att skärpan håller i många år.
Rotfrukter och lammstek är en underbar smakkombination! Spara tid genom laga att hela rätten i ugnen samtidigt – du kan till och med klara dig med en ugnsform. Scanpans Impact roaster har ett smart galler som du grillar köttet på, medan rotsakerna tillagas i formen. Servera gärna rotsakerna ur formen, men glöm inte att toppa med lite salt och nymalen svartpeppar från dina fina Hamburgkvarnar. Middagen avnjuts som bäst med ett glas gott rött vin. Lamm är ett ganska milt kött till smaken och då passar rödvin med mjuk smak och frisk syra bra till, exempelvis Pinot Noir. I Riedels serie Veritas finns ett glas för Old World Pinot Noir som är en perfekt match till röd Bourgogne.